Allmänning

Kan ammoniumnitrat explodera?

Kan ammoniumnitrat explodera?

Ammoniumnitrat är i sig självt inget sprängämne men kan explodera om det utsätts för kraftig upphettning, särskilt om det sker under inneslutning.

Hur framställer man ammoniumnitrat?

Om du framställer ammoniumnitrat genom att blanda konc (eller utspädd) salpetersyra med konc (eller utspädd) ammoniak, så kommer fet att bildas en lösning, inte ett fastcämne, sp att sätta (s) efter är fel. Ammoniak har formeln NH3.

Hur fungerar en kylpåse?

Kylpåsar innehåller ammoniumnitrat som genom att lösas med vatten sänker temperaturen på en relativ kort tid. När man använder en komprimerad gas, t. ex. ammoniak, för att skapa kyla i ett system kan man använda sig av förångning.

Ammoniumnitrat är i sig självt inget sprängämne men kan explodera om det utsätts för kraftig upphettning, särskilt om det sker under inneslutning. Föroreningar kan minska tröskeln för ett farligt förlopp eller öka kraften i en explosion.

I vilken ordning ska skyddsåtgärder mot explosioner vidtas?

Principen är att verksamheten i största möjliga mån ska undvika uppkomst av explosiv atmosfär. Där detta inte är möjligt ska säkerställas att inga tändkällor finns närvarande. I tredje hand ska skyddsåtgärder, fysiska och organisatoriska, vidtas.

Vad händer i en explosion?

Exempel på implosioner Ett lufttomt katodstrålerör (t. ex. TV-bildskärm) imploderar om glaset krossas på grund av lufttrycket omkring. Trots att en implosion är en inåtströmning av materia så kan exempelvis glasbitar kastas iväg i något som ser ut som en explosion.

Framställning. Kommersiellt tillverkad ammoniumnitrat framställs genom att leda ammoniak-gas (NH3) genom koncentrerad salpetersyra (HNO3). Reaktionen är häftig och exoterm och kräver mycket kylning.

Vad innehåller ammoniumnitrat?

Ammoniumnitrat som gödselmedel säljs normalt med 34 % kväve (N) och kallas N 34 eller AN (där N står för nitrat). Vid 34 % innehåll av N är 17 % ammoniumkväve och 17 % nitratkväve. Volymvikten är ca 1,0 kg per liter. Strukturen är vanligtvis i form av små runda korn (s.k. prills).

Vad använder man ammoniumnitrat till?

Vad används ammoniumnitrat till? Ammoniumnitrat (AN) som sådant förekommer främst i samband med tillverkning av sprängämnen. I de mineralgödsel som används i Sverige är AN i stort sett alltid utspätt med andra ämnen, men ren AN förekommer.

Vad är bomber gjorda av?

I atombomben sker frigörelsen av energi genom klyvning (fission) av tunga atomkärnor, till exempel uran och plutonium. Den andra bomben är vätebomben, eller termonukleär bomb. I vätebomben sker frigörelsen av energi genom en sammanslagning (fusion) av lätta atomkärnor, till exempel isotoper av väte.

Hur bildas ammoniak i kroppen?

Ammoniak bildas i kroppen, som regel i form av ammoniumjoner (NH4+), genom nedbrytning av proteiner och andra ämnen som innehåller kväve. Bildandet av ammoniak är beroende av bl a rätt pH-värde. Eftersom ammoniak är något skadligt för kroppen ombildar enzymer det i normalfallet snabbt till urea huvudsakligen i levern.

Vad är skillnaden på ammonium och ammoniak?

Ammonium eller ammoniumjon är katjon till ammoniak. Det är en konjugerad syra-form svag syra (pKa = 9,25) – av basen NH3 – med kemisk formel NH4+. Den bildas när basen ammoniak (NH3, i.e. ej konjugerad) löses i vatten.

Share this post