Frågor

Hur manga hamnar hos Kronofogden varje ar?

Hur många hamnar hos Kronofogden varje år?

Under de senaste åren har antalet personer med skulder till Kronofogden minskat. Under 2020 ökade antalet skuldsatta något, från 397 000 till 402 000 personer. Bortsett från 2019 är det den lägsta siffran på 29 år. Samtidigt ökar den totala skulden till Kronofogden.

Hur många ansökte om skuldsanering 2020?

Fram till den sista juni ansökte cirka 15 500 personer, en ökning med drygt 200 personer jämfört med samma period förra året, vilket återigen är ett nytt rekord. Men i takt med att fler har fått upp ögonen för skuldsanering har andelen beviljade ansökningar minskat.

Hur många ansökte om skuldsanering?

Personer med så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid, kan ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Och det gör rekordmånga skuldsatta. Förra året ansökte 28 293 personer om skuldsanering – en ökning med 38 procent jämfört med 2019 – den högsta siffran någonsin.

Hur driver Kronofogden in skulder?

Vi driver in skulden – om du ansöker om vår hjälp När du ansöker om att få betalt (betalningsföreläggande) ska du ta ställning till om vi ska driva in skulden, om kravet blir fastställt. Om du inte ansöker om verkställighet nu, kan du göra det senare.

Hur fungerar skuld hos Kronofogden?

Om skulden inte betalas eller bestrids i tid och registreras innan slutdatumet fastställs skulden genom ett utslag från Kronofogden och då registreras det automatiskt en betalningsanmärkning som sedan finns kvar i tre år för en privatperson. För ett företag (AB, KB, HB) finns en betalningsanmärkning kvar i fem år.

Kan man kolla om någon har betalningsanmärkning?

I Ratsitkatalogen finns alla personer med och där kan man läsa om en person har betalningsanmärkning eller inte utan att kopia till omfrågad skickas ut. I Ratsitkatalogen framgår även vilken inkomst personer har. Man kan även köpa en kreditupplysning här på Ratsit och då går det ut kopia till den omfrågade.

Share this post