Ny

Hur agerade FN under folkmordet i Rwanda?

Hur agerade FN under folkmordet i Rwanda?

Den 21 april fattade FN:s säkerhetsråd beslutet att minska ner UNAMIR-styrkan från 2500 till 270. I maj, när det inte längre gick att förneka att ett folkmord ägde rum, beslutade FN att åter öka styrkan, nu till 5500 soldater, men den försenades på grund av byråkratiska problem och oenighet kring småsaker.

Vad är ett folkmord enligt FN?

För folkmord döms den som, i syfte att helt eller delvis förinta en nationell, etnisk eller rasmässigt bestämd eller religiös folkgrupp som sådan dödar en medlem av gruppen. Även andra gärningar som tortyr och våldtäkt kan utgöra folkmord.

Hur många har dömts för folkmordet i Rwanda?

Det finns ingen exakt siffra på antalet dödade, men mellan 800 000 och en miljon människor mördades under dessa tre månader, de flesta av dem tutsier och oppositionella hutuer. Fyra år efter folkmordet förkunnades den första folkmordsdomen vid den FN-stödda domstolen ICTR (International Criminal Tribunal for Rwanda).

Vilka dog under folkmordet i Rwanda?

Folkmordet inleddes omedelbart efter presidentens död. Enligt officiell statistik mördades 937 000 tutsier och moderata hutuer från den 6 april till början av juli. Många av offren dödades med machetes som hutumilisen hade importerat före folkmordet.

Hur började konflikten i Rwanda?

Bakom konflikten låg en gammal maktkamp mellan hutuer och tutsier, de två största folkgrupperna i landet där hutuerna utgjorde en mycket stor majoritet. Det hela slutade i ett blodbad – känt som folkmordet i Rwanda – där större delen av landets tutsier dödades.

Hur många dog i folkmordet?

Cirka en miljon armenier mördades och hundratusentals assyrier, syrianer, kaldéer och greker. De flesta dödades under 1915-1916, men morden pågick till 1923.

Hur dödades folk i Rwanda?

Den 7 april 1994 inleddes ett av de värsta folkmorden i vår tid i det centralafrikanska landet Rwanda. Närmare 800 000 människor dödades under cirka hundra dagar. Massakrerna utfördes inte med massförstörelsevapen, utan för hand med machetes, knivar och av lynchmobbar.

Hur slutade kriget i Rwanda?

7 april 1994 – 15 juli 1994Folkmordet i Rwanda / Period

Varför bröt folkmordet i Rwanda ut?

Share this post