Populära

Vad far man inte saga enligt yttrandefrihetsgrundlagen?

Vad får man inte säga enligt yttrandefrihetsgrundlagen?

Yttrandefriheten innebär alltså inte att man får säga eller skriva precis vad som helst. Du får till exempel inte sprida hot, förtal, uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografi eller upphovsrättsskyddat material som du inte äger rättigheterna till, förklarar Ängla Eklund.

Vad är positivt med censur?

Censur kan även införas för att skydda folket från ”skadlig” information, då till exempel meddelanden som kan verka förråande på barn är förbjudna att vidarebefordra. Ofta kan det verkliga skälet till censur misstänkas vara ett annat än det uppgivna.

Vad menas med självcensur?

Självcensur är censur där den som skapar information själv begränsar den utan direkt tvång från någon auktoritet. Självcensur förekommer på rent personlig nivå då individer begränsar det de säger eller skriver, i synnerhet i sociala medier på internet, för att inte riskera att stöta sig med någon.

Vad är censur och vad är faran med censur?

Censur innebär motsatsen till yttrandefrihet och tryckfrihet. Om det råder censur, som till exempel i en diktatur, får man INTE uttrycka sig fritt inom de områden som är censurerade. Yttrandefriheten är idag vår viktigaste grundlag (dvs. en viktig lag som riksdagen inte kan ändra så lätt).

Hur kan media bidra till ökade mänskliga rättigheter?

Sociala medier har öppnat upp för gränsöverskridande revolutioner, nya kommunikationsformer, informationsinhämtning och möjlighet till politiskt deltagande från hemmet. Sociala medier kanske inte kan ses som en mänsklig rättighet, men är desto mer ett viktigt verktyg för att förverkliga mänskliga rättigheter.

Vad får man inte publicera på Instagram?

Publicera bara dina egna foton och videor och följ alltid lagen. Respektera alla på Instagram, spamma inte andra och publicera inte nakenbilder. Instagram speglar vår communitys mångfald av kulturer, åldrar och åsikter. Vi har lagt mycket tid på att tänka igenom vad som skapar en säker och öppen miljö för alla.

Varför ska man akta sig för att lägga ut vad som helst på Facebook?

Fakta. Våra rättigheter är begränsade i sociala medier angående vår integritet. Detta betyder att man måste vara ännu mer försiktig med vad man publicerar eftersom man är ansvarig för vad man skrivit även om du gjort detta i tron om att det var begränsad tillgång till vad du publicerats.

Share this post