Blogga

Vad brot man i gruvan i Falun?

Vad bröt man i gruvan i Falun?

Under 1900-talet bröts huvudsakligen svavelkis, bly och zink. Gruvbrytningen upphörde år 1992. Falu gruva utnämndes år 2001 till världsarv.

Vilket ämne bevarade Fet-Mats kropp?

Då kroppen visades upp kände en kvinna vid namn Margareta Olsdotter igen den som sin trolovade som försvunnit i mars 1677, drygt fyrtio år tidigare. Fet-Mats hade bevarats av den naturligt förekommande kopparvitriolen i gruvan.

Vad har Falu koppargruva blivit känd för?

Brytningen inleddes möjligen så tidigt som 800 e.Kr (eventuellt början på 700-talet) och upphörde 1992. Gruvan var under sin storhetstid en av Sveriges största gruvor och är sedan år 2001 ett världsarv. Förutom koppar har i gruvan även brutits sulfidmalmer, zink, bly, vismut, silver och guld.

Vad hände med Fet-Mats?

Den konserverade kroppen ställdes ut som en turistattraktion i Falun under många år. Kroppen började så småningom falla sönder och spred en otäck liklukt omkring sig. Därför begravdes Fet-Mats den 21 december 1749.

Hur många dog i Falu Gruva?

Största raset i gruvans historia Rasmassor hittades på 350 meters djup nere i gruvan – men ingen människa omkom.

Vem äger Falu Gruva?

Världens äldsta aktiebolag, Stora Kopparbergs Bergslags AB, ägde och drev Falu Gruva under hundratals år. Företaget, som i dag heter Stora Enso, bildade tillsammans med Falu kommun och Investor AB den stiftelse som äger och driver Falu Gruva sedan 1999.

När hittades Fet-Mats?

Vad var det egentligen som hände med Fet Mats? Hur gick det till och vad hände efter att han hittades? Om detta handlar hans böcker. Den 2:a december 1719 hittas en kropp i Falu Gruva när några bergsmän är i färd med att göra en koppling mellan två schakt, 147 meter ned i gruvan.

När begravdes Fet-Mats?

1930Fet-Mats / Begravd
Det skedde 1749 under högtidliga former. Fet-Mats lik lades i en gammal prästgrav under golvet i Stora Kopparbergs kyrka i Falun. Liket togs sedan upp för ny begravning på kyrkogården två gånger under 1800-talet. Kroppen begravdes sedan ytterligare en sista gång på Stora Kopparbergs kyrkas kyrkogård 1930.

Varför stängdes Falu koppargruva?

Tunga arbetsmoment mekaniserades och gruvarbetarna blev färre. Brytningen i dagbrottet upphörde 1979. Det kostade mer att bryta malm under jord och det blev svårt att få verksamheten att gå runt. Nya fynd av guldmalm gav hopp men till slut kom beskedet att malmen var slut.

När började man bryta koppar i Falu koppargruva?

Vid midsommar 1687 började det att låta olycksbådande i gruvan och den 25 juni inträffade det största raset någonsin. De tidigare dagöppningarna störtade samman till en enda stor. Dagen efter följde en stor del av området Bockbacken med.

När dog Fet Mats?

1677Fet-Mats / Dödsdatum
Sedan får vi följa Mats på hans fortsatta livsväg i Falun tillsammans med fästmön Margreta fram till Mats död i gruvan 1677. Härefter skildras återupptäckten av hans kropp 1719 och Margretas igenkännande av honom samt vidare utställandet av honom och sedan hans begravning 1749 i Stora Kopparbergs kyrka.

Vem ägde Falu koppargruva?

Share this post