Trendig

Vad ater irlandare?

Vad äter irländare?

Irland är ett jordbruksland, känt för sitt kött, sina bacon, fågel och mjölkprodukter. De omgivande vattnen erbjuder färsk fisk och skaldjur som lax, flundra, hummer, ostron och musslor. Potatis spelar en stor roll i maten, och gamla favoriter som Irish stew och Dublin coddle är fortfarande populära.

Var finns potatisen i Sverige idag?

Men potatis är ändå en liten gröda i Sverige idag. De största odlingarna finns i Skåne följt av Hallands och Västra Götalands län. Potatisen odlas på 25 000 hektar vilket endast motsvarar en procent av landets totala brukarareal. Trots det är Sverige till 90 procent självförsörjande på potatis.

Hur ska man odla potatis?

Så odlas potatis. Potatis sätts i rader med 50–70 cm radavstånd, cirka fem till åtta cm under jordytan och med 20 cm avstånd i raden om knölarna är små, 25–30 cm om de är stora. Tidig potatis odlas gärna lite tätare än sen potatis som brukar ge större skörd per planta. Jorden måste ha blivit tillräckligt varm innan man sätter potatis.

Var har potatisen sitt ursprung?

Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den ”upptäcktes” i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Vad betyder potatis på tyska?

På tyska kom potatis nämligen att heta ”Grundbirnen” eller ”Erdbirnen” vilket möjligen är ursprunget till dess svenska motsvarigheter. Tron på att man hade att göra med en sötpotatis gav den detta namn på de flesta platser.

https://www.youtube.com/watch?v=3dl-IemHIlU

Nämnvärda irländska rätter är irish stew, bacon and cabbage, boxty, coddle, och colcannon. Införandet av potatis under 1500-talets andra hälft påverkade köket mycket. Potatisen ersatte till stora delar mejeriprodukternas dominans i det irländska köket.

När kom engelskan till Irland?

Engelska normander inledde på 1170-talet erövringen av det katolska Irland. Ön bestod då av en rad små keltiska kungadömen som ofta stred inbördes. Först i slutet av 1500-talet hade engelsmännen lyckats ta herraväldet över nästan hela ön.

Vilket år kom potatisen till Europa?

Potatisen kom alltså för första gången till Europa i mitten av 1500-talet och spreds sedan på olika sätt. Spanien var visserligen det första land där potatisen infördes, men det skulle ta lång tid innan den blev allmänt odlad där.

Share this post