Populära

Nar kan man borja Halloween pynta?

När kan man börja Halloween pynta?

I år är det söndag 31 oktober – samma dag som vi vrider om klockan till vintertid. Men i Sverige finns inget fast datum spikat för halloweenfirandet. Det är okej att fira halloween dagen före Alla helgons dag, dagen före Allhelgonadagen eller dagarna närmast omkring.

Vilka färger förknippas med Halloween?

Nu när vi vet ursprunget till det spöklika temat, kostymtraditionen, liksom namnet på Halloween, kan vi titta på hur specifika färger blev halloweenfärger.

  • Orange. Färgen orange. Färgen orange är höstens färg, livlighet och skörden.
  • Svart. Färgen svart. Svart är kanske det mest skrämmande färg av alla.
  • Lila. Färgen Lila.

Hur firas Halloween förr i tiden?

Redan de gamla kelterna gjorde ljuslyktor med utskurna ansikten. Från början användes kålrötter, men bristen på dylika i Amerika gjorde att de irländska immigranterna började karva i pumpor istället. En pumpalykta (äkta eller av plast) är i dag en omistlig attiralj. Klädsel med skräcktema är också viktigt.

Vad ska man äta på Halloween?

Temat på Halloweenkalas är ofta en maskerad på temat skräck, häxor, monster, blod och liknande blandat med en hel del röd karamellfärg. Pumpan är såklart självklar samt mycket godis. Några av mina förslag är pumpasoppa, helstekt kalkon eller svensk kyckling som avslutas med en pekanpaj och pumpapaj.

År 2020 infaller alla helgons dag också den 31 oktober vilket gör att halloween – då man karvar pumpor och äter godis – och alla helgons dag – då man tänder gravljus – infaller på samma datum.

Hur får man pumpor att hålla längre?

För att hålla pumpan fräsch längre och skydda den från oxidationkan du gnid lite vaselin på skärytan. Det går också att sterilisera ytan med klorin inuti för att döda svampar, mögel, bakterier och liknande. Jag tycker det är onödigt om man inte bor i ett varmt klimat eller vill göra halloweenpumpor mitt i sommaren.

Hur kom Halloween till Sverige?

Halloween kom till Sverige från USA och började uppmärksammas ordentligt i början av 1990-talet. Till USA kom halloween med irländska invandrare på 1800-talet. Ursprungligen härstammar halloween från den keltiska helgen Samhain då de dödas själar ansågs återvända till jorden.

Share this post