Innehållsförteckning
- 1 Hur var den medeltida staden?
- 2 Vilka städer är äldst i Sverige?
- 3 Var bodde prästerna på medeltiden?
- 4 Vad menas borgmästare?
- 5 Finns det borgmästare i Sverige?
- 6 Hur var det medeltida samhället uppbyggt?
- 7 Hur byggdes husen på medeltiden?
- 8 Vad kännetecknar en medeltida stad?
- 9 Vilka tre Flodkulturer växte fram i området vid floderna Eufrat och Tigris?
- 10 Vilket verk driver med riddarromaner?
- 11 Vad är typiskt för en stad?
- 12 Hur växte flodkulturer fram?
Hur var den medeltida staden?
Städerna var administrativa centrum för staten och kyrkan, men framförallt en plats för utbyte av varor. Järn, koppar, skinn och trä såldes och skeppades iväg till hamnar på kontinenten. Kläder, salt, vin och lyxartiklar importerades. Staden styrdes av fogde, borgmästare och råd.
Vilka städer är äldst i Sverige?
Till de äldsta städerna i det då egentliga Sverige räknas Sigtuna som grundades på 980–talet. Därefter på 1000–talet grundades Skara och Lödöse. Under sent 1100–tal grundades Visby och tidigt på 1200–talet Söderköping och Kalmar.
Var bodde prästerna på medeltiden?
Prästens gård i byn var reglerad i landskapslagarna. Den tillhörande jorden var skattefri och prästen skulle ingå i byalaget som vilken bonde som helst. Krav fanns på att prästen skulle bebo sin gård. Prästgårdens jord var basen för prästens underhåll men även andra intäktskällor stod till buds.
Hur såg Sverige ut på 1200 talet?
Under 1100-talet och 1200-talet växte många städer fram i Norden. Stockholm, Kalmar, Visby, Sigtuna, Skara, Åbo, Viborg, Bergen, Trondheim och Köpenhamn är några exempel. Medeltidens städer var i regel mycket små och befolkades av borgare som till största delen bestod av hantverkare och handelsmän.
Vilka bodde i den medeltida staden?
Nästan alla människor som levde på medeltiden var bönder. Det var ett jordbrukssamhälle där den politiska centralmakten (staten) var svag. I Europa bodde omkring nio tiondelar av befolkningen på landsbygden och sysslade med jordbruk. Men det fanns också andra sociala skikt i det medeltida feodalsamhället.
Vad menas borgmästare?
Borgmästare är en titel för ett offentligt ämbete på lokal nivå, med olika innebörd i olika länder och under olika tider. Ofta har det varit den högsta politiska ledaren i en stad.
Finns det borgmästare i Sverige?
Kommunstyrelsens ordförande och den lokala demokratin. I Sverige finns inga borgmästare, och det har inte haft några på länge.
Hur var det medeltida samhället uppbyggt?
På medeltiden var det skillnad på folk och folk. Nästan alla människor var bönder. Ändå måste de följa de lagar och bestämmelser som de rika i landet bestämde; adel, präster och högst upp på samhällsstegen – kungen. Städer växte upp och blev centrum för handel och administration.
Vem är borgmästare i Stockholm?
Stockholms borgmästare och råd svär kung Kristian trohet 1520.
Vad gör en borgmästare i Sverige?
Att vara borgmästare är ett politiskt uppdrag. Borgmästare Lars Vikinge ansvarar för kommunens officiella representation. Han är också ordförande i kommunfullmäktige. Det innebär att han leder och samordnar arbetet i fullmäktige och dess utskott.
Hur byggdes husen på medeltiden?
Under medeltiden kom nya byggnadstekniker att tillämpas här i Norden. De mest revolutionerande var hus i sten och tegel. Dessa användes framförallt i tidens kyrkobyggen, men även under högmedeltiden i borgerskapets stora köpmanshus och de rikare godsen och bondgårdarna.
Vad kännetecknar en medeltida stad?
Städerna hade lantlig karaktär Låt oss besöka en svensk stad under medeltiden. De flesta husen var små och byggda i trä. Bostadshusen var låga och liknade dem på landet. De hade stall och ladugård, många höll sig med egen ko, verkstäder och kanske en salubod ut mot gatan.
Vilka tre Flodkulturer växte fram i området vid floderna Eufrat och Tigris?
Mesopotamiens kultur var aldrig enhetlig. Många imperier har kontrollerat Mesopotamien under historiens gång: sumerer, akkader, babylonier, assyrier m. fl. På 500-talet f.Kr införlivades Mesopotamien i det växande persiska riket varefter den persiska kulturen blev den dominerande i området under hundratals år.
Varför började medeltiden senare i Sverige?
Inledningen på medeltiden räknas senare i Norden än i övriga Europa eftersom det tog längre tid för den kristna kulturen och de idéer som utmärker medeltiden att få fäste.
På vilka platser växte städerna upp och varför?
Det här har genom historien fått människor att samlas till vissa platser. Under 4000-talet f Kr uppträdde de första stadsbildningarna i tvåflodslandet mellan Eufrat och Tigris. Under de följande två årtusendena växte stora städer fram längs Nilen och Indus, vid Huang He i Kina och även i Syd- och Centralamerika.
Vilket verk driver med riddarromaner?
Huvudpersonen Don Quijote har förläst sig på riddarromaner och ser sig själv som en riddare, dennes inbillningskraft berövar honom verklighetsförankring nog för att slåss med väderkvarnar. När romanen utkom utgjorde den ett brott med riddarromanerna där hjältarna var ädla och mystiska.
Vad är typiskt för en stad?
En stad är en större eller mer betydande tätort, ofta centralort för en administrativ region, dess jurisdiktion, handel, industri och kommunikationer. Staden fungerar i förhållande till sitt omland (landsbygd och förorter) som en mer eller mindre självständig enhet.
Hur växte flodkulturer fram?
hantverk och handel. En viktig förutsättning för detta var tillgången till stora vattendrag som kunde användas för både odling och transporter. De första högkulturerna uppstod därmed i bördiga områden längs med stora floder. De kallas därför ofta för flodkulturer.
Vilka flodkulturer har funnits i Asien?
De fyra civilisationer som man brukar kategorisera som typiska flodkulturer är: Egypten vid Nilen, Induskulturen vid Indus i nuvarande Pakistan, Mesopotamien vid Eufrat och Tigris samt Kina vid Huang He (Gula floden).