Innehållsförteckning
När byggdes mentalsjukhus?
Sidsjöns sjukhus utanför Sundsvall byggdes 1943 för 902 patienter, stängdes 2001. Mellringe sjukhus byggdes 1956 och hade som mest omkring 700 patienter. Falbygdens sjukhus, byggdes på 1960-talet i Falköping och hade 600 patienter. Hälsinge sjukhus byggdes 1963 och hade som mest 660 patienter, stängde 1997.
Varför stängdes mentalsjukhus?
Efter reformen Tusentals psykiskt sjuka får ingen vård och klarar sig inte i samhället. Många blir hemlösa och/eller missbrukare. De skulle lämna mentalsjukhusen och hjälpas till ett eget liv ute i samhället.
Vilket år stängdes mentalsjukhusen?
Under 1970-talet ökade kritiken och ifrågasättandet av den anstaltsbundna mentalvården. Den vårdform som praktiserats i mer än hundra år kom nu att förkastas. Inriktningen mot minskning av slutenvårdsplatser till förmån för mer öppen vård startade. Under 1980-talet kom Sveriges mentalsjukhus att läggas ner.
Vad hette mentalsjukhus förr?
Genom åren har man kallat sjukhusen som tog hand om de psykiskt sjuka vid olika namn. Länge hette det Hospital vilket ersattes av Sinnessjukhus 1929. Från och med 1958 kallades inrättningarna för Mentalsjukhus.
Varför hamnar man på mentalsjukhus?
Det kan hända om man till exempel är psykotisk och har självmordstankar eller är farlig för andra människor. Då kan vård behövas dygnet runt på ett sjukhus, så kallad sluten psykiatrisk tvångsvård. Ibland vårdas man inom det som kallas öppen psykiatrisk tvångsvård.
Hur fungerar psykiatrin i Sverige?
Läkare skriver vårdintyg. Den som är psykiskt sjuk och inte går med på frivillig vård måste bli undersökt av en läkare. Läkaren kan utfärda ett vårdintyg om allvarlig psykisk störning. Läkaren får bara utfärda vårdintyg om lagen tillåter det.
Vem stängde mentalsjukhusen?
Under nästan ett sekel behandlade man patienter med psykiatriska diagnoser på Långbro sjukhus. Hundra år som inleddes med övervakade långbad och avslutades med en psykiatrireform som stängde samtliga stora mentalsjukhus i hela landet.