Ny

Hur kallt for att havet ska frysa?

Hur kallt för att havet ska frysa?

När havet har kylts ner till fryspunkten och värme fortsatt flödar ut till atmosfären startar isbildningen. Fryspunkten för havsvatten är något lägre än för sötvatten (ca -1.7oC för salthalt 32 promille) och varierar med salthalten.

Kan det bli minusgrader i havet?

Havsvatten fryser vid ca 2 minusgrader och blir allt tyngre ner till den fryspunkten istället för att, som sötvatten, vara tyngst vid ca 4 grader. Vissa fiskarter har anpassningar som gör att de kan leva i vatten som är under noll grader Celsius.

Hur bildas isen på Antarktis?

Antarktis is består av både landis och havsis. Skillnaden är att landisen bildas av vatten som avdunstar från haven och sedan faller som snö över kontinenten medan havsisen bildas när havet fryser på vintern och smälter på sommaren.

Kan vatten bli kallare än 4 grader?

Så är det inte för de flesta andra ämnen, de har högre och högre densitet ju kallare det blir ända ner till fryspunkten. Vatten har högre och högre densitet ner till 4 grader celsius, sedan blir densiteten lägre igen när temperaturen sjunker mot noll.

Vilka saker ska du vara vaksam på innan du ger dig ut på isen?

Ispik, isdubbar, räddningslina och kläder packade i platspåsar i en ryggsäck (fungerar också som flytväst) är utrustning du alltid bör ha med dig när du ger dig ut på isar. Men viktigast av allt är att ta med sig en kompis. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.

Hur kallt kan vattnet i havet bli?

Temperaturen i ytvattnet varierar med årstiderna från strax under noll och upp till 25 grader medan temperaturen i djupare lager är 4-6 grader året om. Vattnets temperatur regleras av solinstrålningen, utstrålning till atmosfären, värmeledning och omblandning.

Vilken vätska består isberg av?

Isberg består av sötvatten. De har bara en aning lägre densitet än det omgivande havet, vilket gör att omkring 9/10 av isberget befinner sig under vattenytan. Isberg kan bli mycket stora, de största på tusentals kvadratkilometer. Isberg utgör en fara för sjöfarten och orsakade bland annat fartyget Titanics undergång.

Share this post