Trendig

Vem skrev Exorcisten?

Vem skrev Exorcisten?

William Peter BlattyExorcisten / Skrevs av

Hennes mamma tömmer alla medicinska alternativ tills en lokal präst skickar efter Exorcisten, far Merrin (Max Von Sydow). Filmen är baserad på en roman av William Peter Blatty, som också skrev filmens manus. Det regisseras av William Friedkin.

Vem är flickan i Exorcisten?

Vi får följa prästen Damien Karras (Jason Miller) som är i en period av tvivel vad gäller sin egen kristna tro. Han blir kontaktad av en känd skådespelerska, Chris MacNeil (Ellen Burstyn), i Georgetown, Washington, D.C. som hävdar att hennes tolvåriga dotter Regan (Linda Blair) är besatt av en demon.

När kom Exorcisten?

29 juli 1974 (Sverige)Exorcisten / Premiär

Vart kan man se Exorcisten?

Exorcisten – Film online på Viaplay.

Vad handlar Exorcisten om?

Den tolvåriga Regan får plötsligt mystiska anfall, hennes röst mörknar, hon använder grovt språk och har en övermänsklig styrka. Efter ett mystiskt dödsfall utses två präster för att fördriva den onda anden som Regan är besatt av.Exorcisten / Filmsynopsis

Var är en demon?

daemon) betecknar ibland i den klassiska grekiska litteraturen, åtminstone hos Homeros och skalderna, gudom. Särskilt angavs därmed ett slags gudaväsen av lägre ordning. I senare tid, efter Platon, tilldelas i litteraturen liksom i folktron en ”daimon” åt var människa såsom hennes dubbelväsen eller skyddsande.

Finns exorcism i Sverige?

I svensk efterreformatorisk tradition har exorcism förekommit fram till 1600 – 1700 talet. Det är svårt att ange när det upphörde (Ahlstrand, 1984). Den kyrkliga utvecklingen i Sverige under 1900-talet och invandringen under senare årtionden har präglats av religiös pluralisering.

Finns exorcism på riktigt?

Exorcism förekommer inom så gott som alla religioner och kulturer där man räknar med andeväsen, till exempel hos Jívaro-folket. Inom kristendomen förekommer det mera sällan inom protestantismen, men utövas fortfarande inom katolska och ortodoxa kyrkan.

Share this post