Populära

Vad kan man ha for rattigheter som unionsmedborgare?

Vad kan man ha för rättigheter som unionsmedborgare?

Som EU-medborgare kan du

  • rösta i val till Europaparlamentet.
  • resa, arbeta och studera i alla EU-länder.
  • skriva till EU och få svar på ditt eget språk.
  • ta del av dokument från ministerrådet, Europaparlamentet och EU-kommissionen.
  • klaga hos EU:s ombudsman om du blivit felbehandlad av en EU-institution.

Hur länge kan man vara i ett annat EU land?

Du kan vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att registrera dig där, men du kan behöva anmäla din närvaro. Du behöver bara ha ett giltigt nationellt id-kort eller pass. Om du vill stanna längre än tre månader kan du behöva anmäla bosättning.

Är man EU medborgare om man är svensk?

Som EU/EES-medborgare har du rätt att arbeta, studera eller bo i Sverige utan uppehållstillstånd. Du har även rätt att starta och driva eget företag. Rätten för EU/EES-medborgare att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd kallas uppehållsrätt.

Hur länge får man resa inom EU?

Fri rörlighet inom EU innebär att medborgare i ett EU-land, som har ett giltigt pass eller ID-kort, kan bosätta sig i ett annat EU-land i 3 månader utan att registrera sig hos landets myndigheter.

Hur länge får man vara i Sverige som EU-medborgare?

Som medborgare i ett EU- eller EES-land har du alltid rätt att vistas och arbeta i Sverige i tre månader. Du kan alltså arbeta i Sverige även om du inte har ett personnummer. Om du saknar personnummer och ska arbeta i Sverige kan du ansöka om preliminär A-skatt.

Kan man få svenskt personnummer utan att vara svensk medborgare?

Det finns undantagsfall där du kan få ett personnummer även om du inte är folkbokförd i Sverige. Det kan till exempel vara aktuellt om du har diplomatisk immunitet och samtidigt vistas i Sverige under ett års tid eller längre.

Share this post