Allmänning

Vilka olika typer av sterilisering finns det?

Vilka olika typer av sterilisering finns det?

Sterilisering med torr värme (torrsterilisering) Sterilisering med torr värme utförs vid 160 ºC eller högre. Parametrarna är temperatur och tid. För att sterilitet säkert ska uppnås rekommenderas 160 ºC under minst två timmar eller 180 ºC under minst 30 minuter. Denna process lämpar sig främst för metall och glas.

Hur steriliserar man instrument?

Instrument som penetrerar hud eller slemhinnor (t. ex. nålar) måste steriliseras i autoklav eller skickas till sterilcentral för sterilisering. Alternativt kan sterila engångsmaterial användas.

Kan man återställa en vasektomi?

Det finns möjligheter att reversera en sterilisering/vasectomi, dvs återställa fertiliteten efter en sterilisering. Anledningen kan vara att mannen inleder en ny relation med gemensam barnönskan eller att mannen/paret vill förändra familjebilden igen.

Kan man ångra vasektomi?

Sterilisering påverkar bara mannens fertilitet och inte hans lust eller förmåga att ha sex, men det är viktigt att prata med en barnmorska eller gynekolog innan man fattar beslutet. Ibland är det möjligt att ångra en vasektomi men förfarandet är komplicerat, så det finns inga garantier.

Vad är det för skillnad mellan höggradigt rena instrument och sterila instrument?

Vid ren rutin används höggradigt rent material som är fritt från sjukdomsalstrande mikroorganismer. Höggradigt rent flergångsmaterial exempelvis rondskålar, instrument, spekula, är rengjorda och desinfekterade. Höggradigt rent engångsmaterial exempelvis kompresser, förbandsmaterial och spekula är fabriksrena.

Vad är en kemisk desinfektion?

Kemisk desinfektion används för utrustning som inte kan desinfekteras i diskdesinfektor och till hud (patienter), händer (personal och patienter) och ytor. Desinfektion med kemiska medel ska inte utföras om enbart vanligt rengöringsmedel och sköljning i vatten är tillräckligt.

Kan man komma efter vasektomi?

En sterilisering innebär att spermier inte kan komma ut i sädesvätskan. Du kan alltså få utlösning som vanligt, men det finns inga spermier i sädesvätskan. Ungefär tre månader efter operationen får du lämna spermieprov för att säkerställa att det inte finns några spermier i sädesvätskan.

Share this post