Blogga

Hur manga talar serbokroatiska?

Hur många talar serbokroatiska?

Serbiska

Region Sydöstra Europa
Antal talare 18-20 miljoner
Språkfamilj Serbiska
Skriftsystem Kyrilliska alfabetet, Latinska alfabetet
Officiell status

Vad heter tala på serbokroatiska?

Serbiska är officiellt språk i Serbien, Montenegro samt i Bosnien, Hercegovina och Kosovo. Kroatiska är officiellt språk i Kroatien, Bosnien, Hercegovina och den autonoma provinsen Vojvodina i Serbien, samt i Burgenland i Österrike, Molise i Italien och i Montenegro.

Vilken religion i Bosnien?

Islam och kristendom är ungefär lika stora i Bosnien. Religionstillhörigheten följer i huvudsak uppdelningen i folkgrupper. Formellt är stat och religion åtskilda men de religiösa samfunden har stort inflytande i samhället.

Hur lika är serbiska och kroatiska?

Standardiserad serbiska, kroatiska, bosniska och montenegrinska bygger på den štokaviska dialekten vilket gör att det förekommer ömsesidig begriplighet mellan talare av dessa språk. På grund av detta finns det lingvister och språkvetare som menar att dessa språk är att betrakta som ett gemensamt språk.

Hur man lär sig serbiska?

Lär dig serbiska med Android- och iPhoneappen ”50 språk” Appen är tillgänglig för Android phones och tablets såväl som för iPhones och iPads. Apparna inkluderar 30 gratislektioner från book2 serbiska:s läroplan. Alla tester och spel är inkluderade i appen. MP3-audofilerna i book2 är en del av vår serbiska språkkurs.

I vilket land pratar man serbokroatiska?

Serbokroatiska

Talas i Serbien, Vojvodina, Montenegro, Kosovo, Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Slovenien, samt andra stater främst i Sydöstra Europa
Region Balkan
Språkfamilj serbokroatiska
Skriftsystem Kyrilliska alfabetet, Latinska alfabetet
Språkkoder

Finns serbokroatiska?

När kriget bröt ut i Bosnien-Hercegovina 1992 försvann serbokroatiska som officiellt språk. I stället är nu serbiska, kroatiska och bosniska officiella språk – trots att skillnaderna är mycket små: kanske något större än mellan brittisk och amerikansk engelska.

Share this post