Populära

Vem arvde Huseby?

Vem ärvde Huseby?

Vid serien av rättegångar som varade från 1957 till 1962 fälldes huvudpersonen, godsförvaltaren Berl Gutenberg och ytterligare en person, medan Carl Bernadotte frikändes mot sitt erkännande. Florence Stephens (1881–1979) var äldst av tre systrar. Hon ärvde Huseby efter sin far Joseph Stephens år 1934.

Vem bodde på Huseby?

Florence Elisabet Stephens, född 5 oktober 1881 i Skatelövs församling, Kronobergs län, död 2 april 1979, känd som Fröken på Huseby, var en svensk godsägare på Huseby Bruk. Hon blev känd som offer för de bedrägerier som kallats Husebyaffären, en av de stora mediahändelserna under svenskt 1950- och tidigt 1960-tal.

Vem äger Huseby bruk?

Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar Huseby bruk sedan 1994, och sedan övertagandet har många av byggnaderna och stora delar av utomhusmiljön rustats upp. Godset består av totalt 2123 hektar mark, men jordbruket är utarrenderat och år 1998 invigdes naturreservatet Husebymaden.

Vem lurade Florence Stephens?

Om Florence var dotter till Oscar II så blev hon lurad av sin egen brorson, prins Carl Junior. Han blev 1957 åtalad för bedrägeri/ocker mot Florence men blev frikänd trots att han var skyldig.

Vem äger Torne gård?

Vid Joseph Stehpens bortgång 1935 gick Torne Gård i arv till mellandottern Mary. Den äldsta dottern Florence ärvde Huseby Bruk och den yngsta dottern Maggie ärvde Ålshults Gods. Vid Mary Stephens bortgång 1985 sålde arvtagaren gården till Alvesta kommun som strax därefter avyttrade gården till privat ägo.

Var ligger Huseby gods?

Huseby ligger i Småland ca 20 km sydväst om Växjö. Området är en gammal gods- och bruksmiljö med herrgård, slottspark, lantbruk, torp och skogsmark. Huseby är en av de mest intakta och välbevarade bruksmiljöerna i södra Sverige och ett av länets mest besökta turistmål med ca 150 000 besökare/år.

Vad hände med Huseby?

Under 1950-talet var Huseby centrum för den så kallade Husebyaffären, då ägaren, fröken Florence Stephens, svindlades på stora belopp. Egendomen testamenterades till staten av Florence Stephens innan hon avled 1979. Sedan 1994 förvaltas Huseby av Statens Fastighetsverk.

Var är Florence Stephens begravd?

Florence Stephens avled 97 år gammal, år 1979, och begravdes i familjegraven på Solna kyrkogård.

Vad hände med Florence Stephens systrar?

Äldsta systern Florence Stephens övertog Huseby och blev känd som fröken på Huseby, inblandad i ett flertal rättsprocesser från slutet av 1950-talet. Mellansystern Mary Stephens stod Maggie Stephens nära och hon hade hos henne ett eget rum både då systern bodde i Stockholm och på Torne, en del av Husebyegendomen.

Var ligger Florence Stevens Huseby?

Det tog inte många år förrän Florence var barskrapad och Huseby bruk stod på ruinens brant. Husebysaken blev en av de skandaler som skakade Sverige på femtiotalet. Florence Stephens förtrollade värld sjönk sakta ner i mörkret. Hon förlorade sitt slott och sitt kungarike.

Vad tillverkades på Huseby bruk?

Bruket var igång i över 300 år och tillverkade bland annat kanoner och sättugnar. Man blåste tackjärn fram till 1930 men gjuteriet var i drift ända in på 1950-talet. Jord- och skogsbruket var viktiga näringar vid sidan av järnverksamheten och är så än i dag.

Share this post