Populära

Hur klassificeras diabetes?

Hur klassificeras diabetes?

En del typ 2-diabetiker är normalviktiga och har samtidigt en hög insulinresistens med höga faste-P-glukos (fundera på alkohol!). Viktigt med ökad fysisk aktivitet och farmakologisk behandling utifrån blodsockerkurvor. Andra med typ 2 har ett labilt blodsocker där ett stigande P-glukos efter måltider dominerar bilden.

Vad är IGT diabetes?

På engelska heter detta Impaired Fasting Glucose, IFG som innebär att glukosnivån gått över gränsen för vad som är ett normalt blodsocker, men innan man fått diagnosen diabetes. Detta innebär också att man har nedsatt tolerans för glukos vilket på engelska kallas för Impaired Glucose Tolerance, IGT.

Finns det olika grader av diabetes?

Diabetes mellitus är det medicinska samlingsnamnet för olika diabetestillstånd, bland annat diabetes typ 1 och 2. Typ 2 är allra vanligast – 9 av 10 diabetiker i Sverige har typ 2-diabetes. Diabetes ger en långvarigt förhöjd blodsockernivå, så kallad hyperglykemi.

Vad är normalt blodtryck för diabetiker?

Socialstyrelsen höjde 2015 rekommendationen för målblodtryck för personer med typ 2-diabetes. Baserat på konsensus från studier var det tidigare tradition att målet skulle vara <130 mm Hg och behandlingen intensiv vid hög risk för hjärt–kärlsjukdom. I riktlinjerna från 2015 höjdes målet till 140/85 mm Hg [1].

Vad är lada diabetes?

LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults), det vill säga autoimmun diabetes som utvecklas långsamt hos vuxna, är en mellanform mellan typ 1- och typ 2-diabetes. LADA har även kallats för typ 1,5-diabetes. Diagnoskriterierna är inte entydiga.

Vad är ett högt blodtryck hos diabetiker Enligt WHO?

Förhöjt blodtryck (hypertoni) vid diabetes hos medelålders och äldre patienter definieras, liksom för andra patienter, som medelblodtrycksnivåer ≥ 140/90 mmHg efter upprepade undersökningar.

Hur mycket träning är viktigt för dig med diabetes?

Träning är viktigt. Har du diabetes räcker det inte att äta diabeteskost för att du ska må bra och sänka blodsockret. Det är även mycket viktigt med regelbunden motion. Se därför till att röra på dig minst 30 minuter varje dag och träna en timme cirka två till tre gånger i veckan.

Vilka typer av kost rekommenderas vid diabetes?

Kost som har positiv effekt vid diabetes. Enligt Socialstyrelsen är fyra typer av kosthållning rekommenderat vid typ 2 diabetes. Dessa är måttlig lågkolhydratskost, medelhavskost, traditionell diabeteskost och traditionell diabeteskost med lågt GI.

Vilken kost har positiv effekt vid typ 2 diabetes?

Kost som har positiv effekt vid diabetes Enligt Socialstyrelsen är fyra typer av kosthållning rekommenderat vid typ 2 diabetes. Dessa är måttlig lågkolhydratskost, medelhavskost, traditionell diabeteskost och traditionell diabeteskost med lågt GI.

Vad är skillnaden mellan Typ 1- och typ 2-diabetes?

Vad är skillnaden mellan typ 1- och typ 2-diabetes? Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom.

Share this post