Innehållsförteckning
Varför måste vi ha ljus för att se olika föremål?
Varje foton bär information i form av energi med en viss inten- sitet och våglängd. I visuell mening däremot, är ljus något som uppträder tillsammans med mörker i det vi ser. Synsinnet har förmågan att med oerhörd snabb- het kunna tolka fotonernas information till synupple- velser av vår omvärld.
Hur kan man beskriva vad ljus är?
Ljus kan av en fysiker beskrivas både som en vågrörelse och som en partikel, en foton. Det är vi själva som väljer hur vi vill beskriva ljuset. I kvantmekaniken förenas de båda beskrivningarna: ljuset är både en partikelström och en vågrörelse.
Vilka typer av ljus kan vi se?
Det finns ljus som vi människor kan se, synligt ljus, men det finns även ljus vi inte kan se, som ultraviolett strålning, röntgenvågor och radiovågor. Ljus kan återkastas (speglas eller reflekteras) på olika sätt. När vi ser ett vitt stycke papper beror detta på att allt ljus återkas- tas från det.
Vad har synsinnet för funktion?
När vi ser på ett föremål skapas en bild på ögats näthinna. Syncellerna på näthinnan skickar signaler genom synnerverna. 2. I synnervskorsningen i hjärnan möts de två synnerverna som kommer från varje öga.
Vad krävs för att vi ska kunna se ett föremål?
Ljus. Ljuskällor är föremål som själva sänder ut ljus, till exempel solen, en lampa eller ett stearinljus. Anledningen till att vi kan se andra föremål, som inte själva är ljuskällor, är att ljuset från någon ljuskälla reflekteras mot dessa föremål och därefter når våra ögon. Ögonen är alltså mottagare av ljus.
Om du ska kunna se föremålen framför dig måste de vara belysta — av solen eller av någon annan ljuskälla. Ljusstrålarna reflekteras från ytan på olika föremål och träffar sedan dina ögon. Men vad är det i ögat som gör att du kan uppfatta ljuset och tolka signalerna.
Varför kan vi se ljus?
Ljus som fysikaliskt fenomen Genom att ögat är känsligt för strålning i just detta intervall, kan vi se vår omgivning. När ljuset från en ljuskälla reflekteras mot olika föremål i vår omgivning återkastas vissa våglängder av strålningen, och vi kan uppfatta föremålens färger och former med ögonen.