Blogga

Vad finns i en bil?

Vad finns i en bil?

Bilar är gjorda mestadels av stål, men också av aluminium, koppar, bly, magnesium, plast, textil, gummi och en rad andra material. När en uttjänt bil ska tas om hand är rutinen att först tömma den på farliga vätskor samt ta bort däck, glasrutor, katalysator och batteri.

Varför är plast bra?

Plast tar tillvara på energi Plastisoleringen minskar energiåtgången med 90 procent. Plasten ger oss förnybar energi, bland annat i solpaneler. Det används även i isoleringen av rör och kablar, vilket gör att energin och värmen inte försvinner ut i marken utan når dit den ska.

Hur stor del i viktprocent är kravet efter 2015 på återvinning av en personbil och lätt lastbil upp till 3500 kg?

Enligt EU-direktiv 2000/53/EG om uttjänta fordon ska återvinningsgraden för uttjänta bilar uppgå till minst 95 procent av bilens vikt i genomsnitt, varav minst 85 viktprocent ska gå till återanvändning eller materialåtervinning. Målet ska uppfyllas från och med 2015.

Hur återvinns en bil?

Först dräneringen, där de tappar bilen på kemikalier och andra vätskor. En del av dem, spolarvätska till exempel, filtreras och tappas upp på flaskor till försäljning. Olika oljor bränns och återvinns som värmeenergi. Kablage och batterier tas ut och metaller sorteras till återvinning eller återanvändning.

Vad är bilen uppbyggd av?

Grunden till det som kallas förbränningsmotor är det som sitter i bilarna är motorblocket. I detta motorblock finns det ett visst antal hål, dessa hål kallas för cylindrar. Det vanligaste antalet i en bilmotor är fyra. I botten utav varje cylinder finns det en kolv och i toppen så sluts den ihop av ett cylinderlock.

Kan man återvinna en bil?

Det utvidgade producentansvaret föreskriver att bilen från och med år 2002 ska återvinnas till minst 85 procent och från och med år 2015 till 95 procent. Producentansvaret innebär också att de bilar som producenten satt på marknaden i Sverige ska tas emot kostnadsfritt inom ett mottagningssystem.

Hur kan man återanvända eller återvinna en bil?

Idag finns fyra återvinningsklassningar för uttjänta bilar:

  1. återanvändning.
  2. materialåtervinning.
  3. energiåtervinning.
  4. bortskaffande.

Share this post