Trendig

Vilka regler ar det som avgor hur utlandsk ratt ska tillampas?

Vilka regler är det som avgör hur utländsk rätt ska tillämpas?

En svensk domstol får alltså inte tolka och tillämpa utländsk rätt på ett svenskt vis. För att kunna tillämpa utländsk rätt lojalt så måste rättskällor, d.v.s. lagtext, praxis, förarbeten och juridisk litteratur, och tolkningsprinciper som gäller i ursprungslandet användas och respekteras.

När är svensk lag tillämplig?

Svensk lag är mycket riktigt enbart tillämplig i Sverige, i den bemärkelsen att det endast är här som den effektivt kan sanktioneras. Vad däremot gäller dess räckvidd har lagstiftaren valt ett synsätt som åtminstone delvis tar hänsyn till det faktum att vad som är kriminaliserat i Sverige, kan vara tillåtet i utlandet.

Vad innebär lagvalsregler?

Regler som fastställer vilket lands regler som skall tillämpas i ett visst rättsförhållande. Grundprincipen är att parterna själva kan avtala om vilka lagar som ska vara tillämpliga på deras avtal.

Vilka lagar för äktenskap och adoption gäller i Sverige?

Det första juridiska ramverket finns i förordning (1931:429), och grundas på konventionen mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige som omfattar internationella rättsförhållanden rörande äktenskap, adoption och förmynderskap.

Vad innebär lagval?

”Rätt forum” betyder den domstol där talan ska eller kan väckas. Den domstolen betecknas ofta som behörig domstol. Vilket lands lag ska tillämpas? Detta brukar benämnas lagval.

Måste man gifta sig för att adoptera?

Gifta eller sambo? Enligt svenska adoptionsregler har sambopar samma möjlighet som gifta par att adoptera. Vissa av Adoptionscentrums utlandskontakter kräver dock äktenskap ett visst antal år.

Vilken lag ska tillämpas?

Beroende på vilka bestämmelser som gäller kan tillämplig lag bestämmas utifrån parternas hemvist (vilket ofta definieras som det land där det stadigvarande boendet anses finnas), var avtalet har ingåtts eller – om parterna kommit överens om det – lagen i det land som parterna önskar.

Share this post