Trendig

Vad kan man bli om man laser historia?

Vad kan man bli om man läser historia?

De flesta historiker specialiserar sig på ett visst kunskapsområde t ex kan man bli kultur- och idéhistoriker, konsthistoriker, militärhistoriker, flyghistoriker, mathistoriker, kvinnohistoriker, medeltidshistoriker, språkhistoriker, rättshistoriker eller medicinhistoriker.

Vad kan man jobba med om man gillar historia?

En Historiker kan arbeta som lärare i högstadiet och gymnasiet, forskare på universitet och inom offentlig förvaltning, journalist, på museer och arkiv, inom kulturförvaltning, med utredningsuppdrag, på ministerier och myndigheter.

Vad har vi lärt oss av historien?

Historia låter oss möta människor vi inte annars skulle mött, se samhällen som skiljer sig från vårt och hur dessa vuxit fram över tid som har gått. Kunskaper om det som då var nutid, manar samtidigt till reflektion över vår tids ideal och föreställningar om världen.” ”Historia handlar om vilka vi är som människor.

Vilken gymnasielinje har mest historia?

Om du vill läsa mycket Historia har jag tre fröslag: Samhällsvetenskapsprogrammet (SP) och läsa extra historia som individuellt val. På International Baccalaureate (IB) har du möjlighet att läsa Historia på en högre gymnasienivå och dessutom fördjupa dig i ämnet genom en Extended Essay och uppsatser.

Hur forskar man historia?

Vi har ett treårigt kandidatprogram, med fokus på praktisk historia. Vi har en tvåårig mastersutbildning i ämnet historia, där studenten har möjlighet att göra praktik. Du kan studera historia inom ramen för lärarprogram eller som fristående kurs för att bli verksam inom läraryrket.

Är det värt att studera historia?

I dagens samhälle finns en efterfrågan på historisk kunskap. Studier i historia ger god kompetens för arbete inom kultursektorn, på arkiv, bibliotek, bokförlag, museum, nyhetsredaktion samt inom internationella organisationer, statlig förvaltning och turistnäringen.

Vad är en Idehistoriker?

Utgångspunkten för den idéhistoriska forskningen är att idéer i form av människors tankar, föreställningar och attityder har en historia, och att denna historia går att analysera och förstå utifrån de avtryck eller representationer som idéerna har lämnat efter sig.

Hur mycket tjänar man som historiker?

39 500 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad har vi lärt oss från andra världskriget?

Här brukar man lyfta fram andra världskriget som exempel. Man förde två världskrig inom 30 år, vilket var väldigt förödande för hela världen. Om vi ser särskilt på Västeuropa, så var den europeiska integrationen ett direkt svar på vad som hade hänt för att undvika att krig skulle utbryta igen.

Varför lär vi oss historia i skolan?

Varför är det så? Om vi inte har kunskap om dåtiden, så förstår vi inte nutiden och kan inte fatta beslut om framtiden. Genom att läsa historia, så får vi veta vad som har hänt i samhället och då kan vi också fylla i minnesluckorna så att vi förstår nutiden och kan fatta beslut om vad vi vill ha i framtiden.

När kom gy11?

Läroplan, examensmål och gymnasiegemensamma ämnen för gymnasieskola 2011 (Gy 2011) är en läroplan med mera som innebar omfattande förändring av Sveriges gymnasieutbildning. Reformen gällde från och med läsåret 2011/2012.

När blev gymnasiet 3 årigt?

År 1991 beslutade riksdagen att införa det kursutformade programgymnasiet. Gymnasieskolan var tidigare uppbyggd kring ett antal studieförberedande treåriga linjer och ett större antal tvååriga yrkesinriktade linjer. I och med reformen blev alla gymnasieprogram treåriga.

Share this post