Ny

Varfor firar man fossta tossdan i mass?

Varför firar man fössta tossdan i mass?

Traditionen har firats sedan 2010 och är en hyllning till den småländska dialekten som stolt påminner om det bristfälliga bruket av bokstäverna r och s i kombination. På fössta tossdan i mass uppmanas alla smålänningar som vill värna om sitt ursprung att fira dagen med marsipantårta, allra helst prinsesstårta.

När är Smålands nationaldag?

Första torsdagen i mars, även kallad ”fössta tossdan i mass”, anses sedan några år tillbaka vara Smålands inofficiella nationaldag som firas med marsipantårta.

Varför äter man Marsipantårta första torsdagen i mars?

Fössta tossdan i mass[redigera | redigera wikitext] Fössta tossdan i mass (första torsdagen i mars) är sedan år 2010 en firad dag. Dagen har också på senare tid ansetts vara en inofficiell nationaldag för Småland. Firandet görs ofta med ”massipantååta” med texten ”Fössta tossdan i mass”.

Vad gör man första torsdagen i mars?

I Småland firas en inofficiell högtid som heter ”Fössta tossdan i mass”. Dagen har med åren blivit alltmer uppmärksammad. Under denna dag uppmärksammas den småländska dialekten och det småländska arvet och firas med marsipantårta, eller som man säger i Småland ”massipantåta”.

Vad är Operatårta?

En lika smakrik som elegant klassiker. Stilfull skapelse med bas av chokladbottnar, med mustig chokladmousse, och len vaniljkräm omsluten av grädde och vit marsipan pudrad med kakao. Marsipannejlika elegant på toppen.

Hur är en smålänning?

Smålänningarna är kända för sin seghet, påhittighet och klurighet och det måste den vara som valde att slå sig ner i gränslandet bland skog och sten, i de ”små landen” i Småland, mellan de bördiga slätterna i Östergötland och Västergötland i norr och Skåne i söder.

Vem kom på fössta tossdan i mass?

”Fössta tossdan i mass” är en tradition som startades 2010 av Jonas Svenningson – en smålänning som flyttat till Stockholm.

Vad är det för skillnad på Operatårta och prinsesstårta?

Namn och varianter Översta lagret i en prinsesstårta ska bestå av endast vispad grädde. Ofta ser man varianter med sylt i det undre lagret, men då är det egentligen inte en prinsesstårta, utan en operatårta.

Vad är skillnaden på Operatårta och prinsesstårta?

”Skillnaden mellan en operatårta och en prinsesstårta ligger i sylten. En operatårta innehåller sylt – vilket en klassisk prinsesstårta inte gör”, enligt Expressens Mitt kök. Som jag har uppfattat saken är det färgen på marsipanen som avgör.

Vad är typiskt småländskt?

Smålänningar är generellt generösa med sina vokaler och till exempel är det vanligt att man hör någon säga nyckelen istället för nyckeln, eller hansas, istället för “hans”. Ett annat kännetecken för småländskan är diftongeringen med långa “e” och långa “å”.

Vad är smålänningar kända för?

Vad ligger Småland?

Småland, är ett landskap som ligger i södra Sverige. Det gränsar bland annat till Östergötland, Skåne och Blekinge. Det gränsar även mot Halland och Västergötland, samt att det finns en broförbindelse över till Öland. En bilsemester runt dessa delar, i huvudsak Småland och Blekinge ger dig mycket att både se och göra.

Share this post