Innehållsförteckning
Varför är det viktigt med rehabilitering?
Syftet med rehabilitering är att vid en skada säkerställa att den skadade vävnaden får möjlighet att läka optimalt för att idrottaren ska kunna komma tillbaka till aktivitet.
När behöver man rehabilitering?
Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör det svårare för dig att studera, arbeta eller klara dig själv i olika skeden i livet kan du ha nytta av rehabilitering. Rehabilitering grundar sig på en individuell och målinriktad plan.
Vilka får habilitering?
Habiliteringen finns till för dig som har en bestående funktionsnedsättning som är medfödd eller som har uppstått i tidig ålder. Det kan till exempel vara något av följande: Fysisk funktionsnedsättning som påverkar rörligheten på olika sätt. Intellektuell funktionsnedsättning, också kallad utvecklingsstörning.
Vad menar man med habilitering?
Habilitering är insatser till en person som har en medfödd funktionsnedsättning eller som tidigt i livet fått en funktionsnedsättning. Insatserna ska förebygga och minska de svårigheter som funktionsnedsättningen innebär och bidra till ett självständigt liv och delaktighet i samhället.
Rehabilitering är en viktig förutsättning för att bli bättre efter en stroke. Den ska vara målstyrd, tidsbegränsad och upprepas vid behov. Träning är bara en del av rehabiliteringen. Minst lika viktigt är att få kunskap och insikt om strokeskadan och dess konsekvenser.
Hur går rehabiliteringen till?
Vad är rehabiliteringsprocessen?
Rehabträning är en förkortning för rehabiliteringsträning som innebär att man tränar efter en skada för att bygga upp sin kropp för ett man inte ska behöva ha problem eller bekymmer med en skada som man kan ha drabbats av.
Vad innebär rehabilitering och medicinsk rehabilitering?
Hälso- och sjukvården ansvarar för den medicinska rehabiliteringen. Det är åtgärder som ska leda till att en person så långt som möjligt ska behålla eller få tillbaka sin fysiska och psykiska funktionsförmåga. Patientens arbetsgivare ansvarar för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen.