Populära

Hur kanner man igen gospel?

Hur känner man igen gospel?

Gospel betyder glatt budskap och budskapet är också kärnan i musiken. Det betyder inte att man måste dela den kristna tron för att få sjunga gospel. Men man bör vara medveten om var musiken kommer från, dess självklara plats i den afro-amerikanska församlingen och även i den afroamerikanska historien.

Vad är speciellt med gospel?

Gospel består av stark sång (ofta med flitig användning av stämmor) och kristna texter. Viss gospelmusik är dock inte kristen, utan använder enbart dess ”sound”. Flera former av gospel byggs på körer, använder piano eller Hammondorgel, tamburin, trummor, elbas och elgitarr.

Hur kom gospel till?

Gospel och spirituals härstammar från den stora kulturkrock som uppstod i början av 1700-talet, när slavarna i Amerika mötte engelska psalmer under den stora väckelserörelsen.

När blev gospel känd?

Redan på 1890-talet fick Sverige besök av The Fisk Jubilee Singers, en afroamerikansk grupp studenter som uppträdde med att sjunga ’Negro Spirituals’ i syfte att samla in pengar till sitt universitet, och under 1950-talet turnérade gospelartisten Mahalia Jackson i Sveriges konserthus och sjöng spirituals och gospel.

Hur känner man igen en blues?

Blueslåtars text handlar ofta om problem eller olycka, framförda i en lösligt berättande stil. Namnet kommer från uttrycket in the blue moods, feeling blue och blue notes som betyder ledsen, sorgsen. De instrument som är vanligast i blues är gitarr, piano, munspel, basgitarr, trummor och slagverk.

Vilka utvecklade stilen gospel?

Musikstilen kommer från USA och utvecklades ur församlingar där det var mestadels afroamerikanska medlemmar. Ca 4 miljoner människor togs som slavar under de 200 år som USA använde sig utav slavar, och dessa människor blev förtryckta och fick inte fritt utöva sin egen religion eller sina seder.

Hur kom Blues till?

Blues uppstod strax före sekelskiftet 1900, men dess rötter går tillbaka till slaveriets musikformer (work songs, field hollers) och i förlängningen till afrikansk musik och angloamerikansk folkmusik.

Share this post