Frågor

Vad syftar forkortningen Pia pa?

Vad syftar förkortningen Pia på?

MIA är en förkortning för material-i-arbete. Det är en alternativ term för begreppet Produkter-i-arbete –PIA.

Vilka steg innehåller värdekedjan?

Dessa är ingående logistik, produktion, utgående logistik, marknadsföring, försäljning och service. De stödjande aktiviteterna behövs för att de primära aktiviteterna ska kunna utföras.

Vad är Paternosterlager?

Paternosterlager (Paternoster storage) Paternosterlagring är en lagringsmetod för småartiklar. Framtagning av önskat lagerfack till plockstation styrs med hjälp av dator. Jämfört med karusellager roterar hyllfacken i ett paternosterlager kring horisontella axlar.

Hur fungerar ett Paternosterlager?

Karusell eller Paternosterlager. Fungerar horistonellt och varor hämtas automatisk. Fungerar Vertikalt och varor hämtas automatisk. Mindre artiklar, som har annorlunda form och därför passar inte i vanliga pallar.

Vad menas med materialflöde?

materialflödet i tillverkande företag. Det innebär att undersöka hur företagets resurser kan förbättras och bidra till en effektivare tillverkningsprocess.

Vad är ett MPS system?

Manufacturing and planning control systems. Engelsk beteckning på material- och produktionsstyrning (MPS- system). Material- och produktionsstyrningssystem. MPS kan också stå för Master Production Schedule (övergripande resursplanering) som är en modul/funktion i MPS- system.

Hur fungerar en värdekedja?

Värdekedjan beskriver de aktiviteter som sker i ett företag som skapar värde. Med värde menas det belopp som köparna är villiga att betala för den produkt som företaget erbjuder. Det totala värdet blir totalintäkten, alltså så många enheter företaget säljer för det pris som kunderna är villiga att betala för produkten.

Vad innebär en lokal värdekedja?

I grunden handlar det om att produktionen av en vara eller tjänst i allt större utsträckning kan fragmenteras och förläggas till olika geografiska platser och länder.

Vad menas med rullande lager?

Har du ett lagersystem som är tillförlitligt kan du göra så kallade rullande inventeringar under året. Detta innebär att du inte behöver räkna hela lagret på en och samma gång, utan det räcker att varje artikel har inventerats minst en gång per år.

Vad är Bruttobehov?

I princip utgörs bruttobehoven av reservationer eller nedbrutna behov. Det är emellertid inget som hindrar att även oberoende behov inkluderas. Detta kan exempelvis vara önskvärt när artiklar både har härledda behov därför att de ingår i en produkt och obero- ende behov därför att de även säljs som reservdelar.

Share this post