Trendig

Kan man ata allt pa gronkal?

Kan man äta allt på grönkål?

Glöm allt du tidigare tänkt om grönkål och testa denna läckra vitaminbomb till grönsak! Repa bladen från stjälken och skölj dem ordentligt. Finhackad grönkål kan ätas rå, men kålbladen kan också fräsas lätt i lite olja tillsammans med lök och serveras som tillbehör till middagen.

Hur mycket grönkål kan man äta per dag?

100 g grönkål tillgodoser ungefär 25% av dagsbehovet hos en vuxen (20% för en gravid kvinna). Lite baljväxter, fullkornsprodukter och jordgubbar på det så är du i hamn!

Kan man äta grönkål som blivit gul?

Det är endast klorofyllet som brutits ner, de går därför utmärkt att äta t ex. grönkål, broccoli, selleri eller persilja som blivit lite gul. Mitt tips är att använda alla sinnen innan man slänger mat. Lukta, känn, smaka och använd sunt förnuft, släng inget i onödan.

Kan man frysa grönkål utan att förvälla?

Ja, grönkålen kan frysas som den är. Frys in hela blad eller repa av och skär i mindre bitar och frys in i plastpåse. Några droppar vatten i plastpåsen förlänger hållbarheten. Sug ut luften ur påsen och stoppa in i frysen.

Hur gör man när man repar grönkål?

Koka Repa bladen från stjälkarna och skölj väl. Skär bladen i strimlor och koka i ett par minuter i lättsaltat vatten i en kastrull. Kyl i kallt vatten och krama ur vätskan. Lägg i en plastpåse och spar i frysen.

Är grönkål bra för magen?

Grönkål är fiberrikt, men fibrer som inte ställer till det i en känslig mage. Man har också sett att grönkål kan verka antiinflammatoriskt. Använd gärna finhackad i sallader eller som bas i sallad istället för andra gröna blad. Har du ännu inte provat att göra chips av grönkål så är det dags!

Varför ska man äta grönkål?

Förutom att grönkål har ett högt näringsvärde vad gäller vitamin C innehåller den gröna grönsaken även en stor mängd betakaroten. Betakaroten är en annan antioxidant som kan omvandlas till vitamin A i kroppen. Förutom att Vitamin A är bra för dina ögon hjälper det även att förbättra din hud.

Share this post