Populära

Ar tull poliser?

Är tull poliser?

Det finns en rad områden där Tullverkets uppdrag förväxlas med polisens uppdrag. Det gäller till exempel passkontroll, människosmuggling, trafficking och utförsel av stulna bilar. Det här är polisens ansvarsområde. Men vi samarbetar med polisen, bistår dem när det behövs och meddelar om vi ser något som är misstänkt.

Kan tullen gripa?

Nu får tullen gripa och hålla kvar misstänkta personer: ”Efterlängtat verktyg” Från 1 augusti får Tullverkets personal rätt att ingripa och hålla kvar brottsmisstänkta personer på plats. – Det är ett efterlängtat verktyg, säger Mattias Fridegård som är chef för kontrollenhet nord vid Tullverket.

Är Tullverket statligt?

Tullverket är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Vi lyder under Finansdepartementet. Vårt uppdrag beskrivs i förordningen med instruktionen för Tullverket, myndighetsförordningen, regleringsbrevet samt genom budgetpropositionen.

Har tullare vapen?

3 § Vid tjänstgöring får en tulltjänsteman inte bära annat skjutvapen än tjänstepistol om inte annat finns föreskrivet i annan författning. Det finns särskilda bestämmelser om tulltjänstemans användande av vapen vid medverkan i beredskapstillstånd och krig.

Vad gör en Tullaspirant?

Vad gör en Tullaspirant. Tulltjänstemän arbetar på tullverket. Tullverkets uppgifter är bland annat att ta emot tull och mervärdesskatt vidhandel med andra länder. Tullverket ska också bekämpa smuggling av sprit och tobaksvaror samt förhindra att varor som narkotika och illegala vapen, kommer in i landet.

Får tullen ge böter?

(7 kap. 4 § körkortslagen). Som huvudregel har Tullverket inte samma befogenheter som polisen har, i alla fall inte i de situationer du anger. De kan därmed inte ge böter på grund av fortkörning, avsaknad av bälte med mera.

När får tullen stoppa bilar?

Efter ett beslut från riksdagen i juni i år trädde nya regler i kraft den 1 augusti som innebär utökade möjligheter för tullen att stoppa misstänkta personer och misstänkt stöldgods i form av bland annat maskiner, fordon och verktyg vid gränsen.

Share this post