Blogga

Vad betyder olika leveransvillkor?

Vad betyder olika leveransvillkor?

Leveransvillkoret i ett köpeavtal reglerar kostnadsfördelningen och ansvaret mellan säljare och köpare för en vara under transporten. Med hjälp av leveransvillkoret kan du läsa ut om någon kostnad ska läggas till eller dras av från fakturapriset när du räknar ut ditt tullvärde.

Är CIF en?

Cost, insurance and freight, förkortat CIF (kostnad, försäkring, frakt), är en Incoterm som används inom handel och sjötransporter. CIF betyder att säljaren har levererat när godset har passerat fartygets reling i ankomsthamnen.

Vad är en Leveransklausul?

Leveransklausul är ett avtalsbegrepp som beskriver avtalsparternas ansvar vid transport och överlämnande av gods. Leveransklausuler regleras oftast via lagstiftning, rättspraxis eller vedertagna standardavtal, men en del avtalsskribenter väljer att skriva en egen avtalstext.

Vad betyder leveransvillkor FCA?

FCA – Free Carrier (hos transportören) (med angiven plats) Det är säljarens uppgift att leverera varorna till fraktförare kontrakterad av köparen vid en överenskommen tid och plats. Detta bör noggrant anges i köpeavtalet. Säljaren måste även exportklarera varorna. FCA kan användas för alla transportslag.

Vilka leveransvillkor finns det?

EXW – Ex Works (Namngiven plats)

  • FCA – Free Carrier (Namngiven plats)
  • FAS – Free alongside ship (Namngiven inlastningshamn – endast sjötransport)
  • FOB – Free on board (Namngiven inlastningshamn – endast sjötransport)
  • CFR – Cost and freight (Namngiven destinationshamn – endast sjötransport)
  • Vad är CFR?

    Cost and Freight. Innebär att säljaren har levererat när godset har passerat fartygets reling I ankomsthamnen. I sin tur betyder detta att risken övergått till köparen vid det tillfället.

    Vem betalar CPT?

    CPT: Säljaren betalar frakt- och andra därmed sammanhängande kostnader fram till den i leveransvillkoren angivna destinationen.

    Vem betalar frakt FCA?

    FCA: Köparen betalar frakt-, försäkrings- och andra därmed sammanhängande kostnader från angiven plats framåt. Dessa kostnader läggs till priset fram till EU-gränsen.

    Vad innebär leveransvillkor DAP?

    DAP, Delivered at Place Säljaren står för risken och kostnaden för transporten till denna plats. Köparen har att lossa anländande transportmedel. Det är säljarens uppgift att utställa faktura och annan dokumentation om så avtalats, samt underrätta köparen när varorna levererats.

    Vad betyder CIF Incoterms?

    Enligt Incoterms innebär CIF att säljaren ska betala kostnader och frakt som är nödvändiga för att föra godset till angiven destination samt teckna och stå för en försäkring mot köparens risk för förlust av eller skada på godset under transporten.

    Vad finns det för leveransvillkor?

    Share this post