Rekommendationer

Vad ar Pulpanekros?

Vad är Pulpanekros?

Pulpanekros uppstår som en följd av karies och dess restaurativa behandling, eller efter tandtrauma. Pulpan kan vara delvis eller totalt nekrotisk och den kan vara steril eller infekterad. I det senare fallet är tillståndet associerat med symtom och/eller röntgenologiska fynd.

Vad är en pulpan?

Pulpan är en lucker kärlrik bindväv. Genom apikala foramina står pulpan i direkt förbindelse med parodontalligamentet och dess blodkärl och nerver. I en ung tand har pulpan en stor mängd celler omgivna av vävnadsvätska och en mindre mängd kollagenfibrer. Ju äldre tanden blir desto mer fibrös blir pulpan.

Hur länge tar det att rotfylla en tand?

Hur lång tid tar det? Det krävs vanligtvis två besök för själva rotbehandlingen men i vissa fall kan fler besök vara nödvändigt. Sedan kan det behövas ytterligare ett till två besök beroende på om man väljer att göra en lagning eller krona på tanden. Behandlingstiden för ett besök brukar vara c:a 40-60 minuter.

Hur kommer bakterier in i pulpan?

Apikal prodontit När pulpan dör försvinner övertrycket som finns inne i pulparummet. Risken för att bakterier infekterar den döda pulpan är då stor. Om pulpan infekteras måste den avlägsnas för att få tanden fri från infektion Annars kan bakterier ta sig ner via rotkanalerna ut mot käkbenet.

Vad händer med pulpan med åldern?

I en ung tand har pulpan en stor mängd celler omgivna av vävnadsvätska och en mindre mängd kollagenfibrer. Ju äldre tanden blir desto mer fibrös blir pulpan. Odontoblasterna hänger samman med dentinet via utskott i dentintubuli och bildar dentin under tandens hela livstid och på så sätt minskar pulpakavum i storlek.

Vad är Fistulografi?

Om fistlar förekommer kan fistulografi utföras genom att en guttaperkapoint sätts in i fistelgången vid tanden varefter en röntgenbild tas i områdetför att lokalisera fistelns ursprung. I sällsynta fall, vid luxationstrauma, kan en apikal förändring vara resultatet av en icke-infektionsorsakad periapikal inflammation.

https://www.youtube.com/watch?v=N0qfaVKK-mw

Share this post