Ny

Vad ar en forebyggande atgard?

Vad är en förebyggande åtgärd?

Förebyggande arbete, eller prevention, handlar om att förebygga ohälsa och främja hälsa. Målet är också att det förebyggande arbetet ska leda till en ökad jämlikhet i hälsa. För att arbeta förebyggande måste man utgå från de faktorer i människors livsvillkor och levnadsvanor som går att påverka.

Hur arbetar en hälsopedagog på individnivå?

Till viss utsträckning jobbar en hälsopedagog med individ- och gruppinriktade aktiviteter som till exempel hälsoprofilsbedömningar och stressprofiler samt individuella samtal och stresshantering. Ett inslag är utbildning och information till chefer och personal.

Vad menas med individnivå?

När en konsekvens är på individnivå så betyder det att en persons liv påverkas, på gruppnivå är det massa personer liv och de tillhör samma sorts grupp som till exempel kvinnor, män, pensionärer osv…

Vad är främjande och förebyggande?

(I skollagen uttrycks det: förebyggande och hälsofrämjande). Främjande arbete handlar om vad vi vill förstärka, ha mer av. Förebyggande arbete är att undanröja hinder.

Vad är skillnaden mellan främjande och förebyggande arbete?

Det främjande arbetet är fundamentalt för all skolverksamhet, är ständigt en del av undervisningen och ska pågå kontinuerligt, utan förekommen anledning. Det förebyggande arbetet handlar om att identifiera och avvärja risker för kränkningar och trakasserier i den egna verksamheten.

Vad handlar risk och skyddsfaktorer?

Skydds- och riskfaktorer återfinns på individnivå, i familjen, förskolan/skolan, kamratkretsen och på samhällsnivå. Skyddsfaktorer är förhållanden som ökar personens motståndskraft mot psykisk ohälsa. Faktorerna fungerar som en buffert mot risk, eller som en mekanism som förändrar effekterna av att exponeras för risk.

Hur jobbar man med hälsa på individnivå?

Hälsa kan på individnivå innebära dels att du befinner dig på en skala av mer eller mindre sjuk eller frisk, men hälsa ses även utifrån en dimension av din upplevelse av att du mår bra eller dåligt, oavsett hur sjuk eller frisk du är.

Share this post