Rekommendationer

Vad innebar sexuell omoral?

Vad innebär sexuell omoral?

Medveten delaktighet i äktenskapsbrott, otukt, homosexuell eller lesbisk handling, incest eller annan ohelig, onaturlig eller oren sexuell handling.

Hur ser kristendomen på otrohet?

Kristendom. Denna radikalisering av begreppet är till synes oförenlig med att äktenskapsbrott är belagt med dödsstraff enligt gammaltestamentlig lag. Jesus undervisade att synd inte bara uppstår i handling, utan i tanke och avsikt (se även till exempel Jeremia 17:9-10).

När var otrohet olagligt?

Fram till 1937 var otrohet förbjuden i svensk lag. Under 1600-talet kunde straffet i värsta fall bli döden. Länge var det bara heterosexuellt sex inom äktenskapet som var tillåtet.

Vad betyder ordet otukt?

Otukt, ej acceptabelt sexuellt beteende, oftast i den snävare meningen av sexuellt umgänge (dock ej parafilt sådant) utanför äktenskapet. Uttrycket förekom i det svenska lagspråket fram till 1984, då en revision av sjätte kapitlet brottsbalken ägde rum.

Kan man bli dömd för otrohet?

Otrohet är inte olagligt i Sverige. Varken makar eller andra parförhållanden kan straffas för att ha varit otrogna. Det kan inte heller bli någon annan form av påföljd i form av skilsmässa, underhållsbidrag eller dylikt.

Hur såg man på otrohet förr?

Förbjuden sexualitet blev riktigt förbjuden när någon av de inblandade var gift. Riktigt illa var det om bägge parter var gifta, fast inte med varandra. I 1600-talets samhälle betraktades all sexualitet utanför äktenskapet som syndig och brottslig.

Vad är otukt med djur?

Ett tvångsmässigt behov av sexuellt umgänge med djur benämns zoofili. Samlag mellan djur och människa kallas tidelag. Historiskt har så kallad otukt med djur bestraffats hårt i Sverige. Men 1944 upphävdes den tidigare lagstiftningen helt och hållet, i samband med att sodomilagen avskaffades.

När får man tidigast gifta sig?

År 1871 var männen i genomsnitt 29,3 år när de gifte sig första gången och kvinnorna var 27,8 år. Det är ungefär samma genomsnittsålder som 1983. Efter andra världskriget sjönk åldrarna för första giftermålet konstant, tills de nådde en lägsta nivå år 1966. Då var männen i genomsnitt 25,9 år, och kvinnorna 23,3 år.

Otukt, ej acceptabelt sexuellt beteende, oftast i den snävare meningen av sexuellt umgänge (dock ej parafilt sådant) utanför äktenskapet. Uttrycket förekom i det svenska lagspråket fram till 1984, då en revision av sjätte kapitlet brottsbalken ägde rum. I Finland lever dock begreppet kvar i rättsväsendet.

Share this post