Frågor

Varfor och hur firas eid al-adha?

Varför och hur firas eid al-adha?

Eid al-adha – även kallad offerhögtiden – firas som bäst av muslimer i hela världen. Högtiden firas till minne av berättelsen om när Abraham var i färd med att offra sin son Isak. Enligt både Koranen och Bibeln ville Gud pröva Abraham när han beordrade honom att offra sin son. I sista stund stoppade Gud Abraham.

Vad är eid al-adha 2021?

Eid al-adha firas årligen och infaller på den 10:de dagen i månaden dhu-l-hijja (ذو الحجة) enligt den islamska månkalendern och ungefär 70 dagar efter slutet av månaden ramadan. Festligheterna pågår i två eller tre dagar beroende på land.

Vad heter bönen som inleder eid al-fitr och eid al-adha?

Efter den speciella eidbönen håller församlingens andlige ledare (imamen) en predikan (khutba) där församlingen påminns om skyldigheten hjälpa de behövande genom att betala zakat (allmosa). Festligheterna inleds efter bönerna med besök hos släkt och vänner och tacksägelser till Gud (Allah).

Vilka firar eid?

Eid al-fitr är högtiden som avslutar Ramadan, den muslimska fastemånaden. Högtiden kallas ofta för Eid, och pågår i upp till fyra dagar, men den första dagen är den viktigaste. Eid al-fitr firas av alla muslimer även de som inte är aktivt troende.

Vad äter man på eid al-adha?

Det är mest sötsakerna som går åt eftersom gästerna kommer och går. Men med de närmsta familjemedlemmarna äter man en god middag, oftast lammstek med tillbehör. Barnen får sedan presenter eller pengar.

Vad gör man i eid al-adha?

Traditionen vid eid al-adha är att slakta ett djur, till exempel en ko, en kalv eller ett får. Dagen börjar tidigt med att man ber eid-bönen tillsammans. Sedan samlas man hemma och hälsar varandra Eid mubarak (glad Eid), och de äldre ger ofta barnen gåvor.

Vilken tid ber man eid bönen?

Eid Al-Fitr-bönen, eller Eid Al-Adha-bönen, är den gemensamma bönen i moskén vid morgontid på Eid-dagen. Bönen räknas inte som plikt av alla muslimer.

Vad är en ramadan?

I arabisk kultur var ramadan namnet på den nionde månaden även före islam. Ordet kommer från den semitiska roten rmḍ som i ordet ramiḍa eller ar-ramaḍ som betecknar stark hetta, bränd mark och brist på proviant.

Share this post