Frågor

Kan man importera fran Iran?

Kan man importera från Iran?

Förordning (2016:1281). 11 § Det är inte utan tillstånd tillåtet att från Iran köpa, importera eller transportera varor eller teknik som avses i artikel 3a.1 e i rådets förordning (EU) nr 267/2012, oavsett om varorna eller tekniken har sitt ursprung i Iran eller inte.

Vad menas med FN sanktioner?

De sanktioner som gäller i Sverige är beslutade av FN eller EU. Sverige har inga egna, nationellt beslutade sanktioner. Sanktioner innebär att begränsningar införs i handlingsfriheten för en stat, en grupp eller dess ledare genom ett kollektivt beslut av andra stater.

Vad exporterar Iran?

Frukt, nötter och kryddor utgör viktiga exportvaror. Iran är världsledande producent av pistagenötter, fikon, saffran, rosvatten och berberisbär. I söder och öster odlas även dadlar. Tomater och potatis är viktiga produkter, liksom sockerrör och -betor.

Hur kan en sanktion mot ett land se ut?

Exempel på riktade sanktioner är: Finansiella restriktioner såsom frysning av tillgångar och andra ekonomiska resurser, restriktioner på finansiella transaktioner och investeringsrestriktioner.

Kan man göra affärer med Iran?

För Sveriges del har dessa sanktioner haft stor påverkan, då Iran historiskt varit en av våra viktigaste utomeuropeiska exportmarknader. Trots USA:s sanktioner är det i dagsläget teoretiskt fullt möjligt för europeiska företag att bedriva viss laglig handel med Iran.

Vad exporterar Sverige till Iran?

Den svenska exporten till Iran har traditionellt bestått av transportmedel (bland annat lastvagnar), maskiner och utrustning för telekommunikation. Den svenska handeln med Iran har minskat mycket kraftigt sedan amerikanska sanktionerna mot landet återinfördes i maj 2018.

Vad tillverkas i Iran?

Vid sidan av oljan domineras Irans industrisektor av petrokemiska produkter, stålverk, fordonstillverkning samt flyg- och vapenindustri. Den petrokemiska industrin började med tillverkning av gödselämnen på 1950- och 1960-talet. Idag förser den andra industrier, som pappers- och textiltillverkning, med råmaterial.

Är Iran ett bra land?

Många tänker kanske att Iran är ett fattigt land. Det ligger där mellan Turkiet och Irak på ena sidan och Afghanistan och Pakistan på andra sidan. Men…, Iran är inte fattigt, ekonomiska sanktioner till trots. Visst, bensin är till exempel relativt billigt vilket gör taxi och resor med buss och inrikesflyg billiga.

Vad importerar Iran?

Landets ålderdomliga jordbruk, som sysselsätter mer än 1/3 av befolkningen, har försummats och man måste importera stora mängder livsmedel. Främst produceras vete, ris, socker, bomull, frukt och dadlar. Boskapsskötseln är viktig (getter och får).

Är Irans ekonomi bra?

Iran – Ekonomisk översikt. Två omständigheter har satt sin prägel på Irans ekonomi i modern tid: Olja är landets viktigaste exportvara, det gör samhället känsligt för svängande oljepris. Och motsättningr med andra länder, främst USA, har lett till sanktioner som satt press på Iran.

Hur påverkas Iran av religion?

Iran har sedan 1979 en författning som bygger på revolutionsledaren ayatolla Ruhollah Khomeinis idéer om stat baserade på religiösa grunder, en gudsstat (teokrati). Islams lagar, sharia, utgör grunden för den iranska lagstiftningen och de religiösa domstolarna. En religiös makthierarki har det avgörande inflytandet.

Share this post