Rekommendationer

Vad ar selektivt tankande?

Vad är selektivt tänkande?

3) Selektivt tänkande (”mentalt filter”). När man uppfattar enbart det som bekräftar och passar in på ens sinnestillstånd, attityder eller självbild. Ett exempel är när man noterar de negativa kommentarerna om en själv, men bortser på allt positivt som har blivit sagt.

Vad är Övergeneralisering?

Övergeneralisering är den förvrängning som vi gör då vi tar enstaka händelser och sedan drar allmänna slutsatser utifrån dessa. Man skulle kunna dra den allmänna slutsatsen Hon är en dålig mamma efter att ha åkt tåg med en kvinna vars barn väsnats under resan.

Vilka Tankefällor finns det?

Vanliga tankefällor

  • Allt eller inget-tänkande. Det är svart eller vitt.
  • Katastroftankar. Katastroftänkande innebär att du drar förhastade slutsatser om småsaker och tänker att nu går det åt helvete.
  • Diskvalificering av det positiva.
  • Tankeläsning.
  • Mentala filter.
  • Personalisering.

Hur skapas automatiska tankar?

De automatiska tankarna kommer spontant och styrs av tankar som vi upprepar och som fungerar mer eller mindre okontrollerat då. Den kontrollerade tankarna gör vi genom medvetet och med uppmärksamhet. Ofta stämmer våra automatiska tankar dåligt med verkligheten och skapar känslor som hopplöshet och otillräcklighet.

Vad innebär en kognitiv förvrängning?

Systematiskt fel i tänkandet som leder till att en person övergeneraliserar, förstorar upp betydelsen av vissa händelser och minskar betydelsen av andra, drar för hastiga slutsatser, lägger ansvaret för negativa händelser alltför mycket på sig själv etc.

Hur kan man bryta Tankefällor?

Det första steget till att bryta negativa tankemönster är att bli medveten om dem. Du som känner igen dig i någon eller flera av tankefällorna ovan har alltså redan kommit en bit på väg. Det andra steget är att koppla på ditt system 2, ditt mer analyserande och reflekterande tankesystem.

Share this post