Rekommendationer

Vad ingar i ett forvaltarskap?

Vad ingår i ett förvaltarskap?

Förvaltarskapet består av delarna bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person. Ett förvaltarskap kan bestå av alla tre delarna, två i kombination med godmanskap eller bara en del i kombination med godmanskap. Det vanligaste är att ett uppdrag består av alla tre delarna.

Vad är ett Överförmyndarspärrat konto?

Pengar som betalas ut från försäkringsbolag eller genom arv till omyndig ska under vissa förutsättningar sättas in på överförmyndarspärrat konto. Det innebär att föräldrarna/förmyndarna inte kan ta ut pengarna utan samtycke från överförmyndarnämnden.

Vad säger lagen om förvaltarskap?

Lag (1994:1433). 4§ Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, skall rätten, om det behövs, besluta att anordna godmanskap för honom eller henne.

Vad krävs för att tingsrätten skall kunna förordna om god man?

För att en god man ska kunna förordnas för någon krävs att denne själv samtycker, eller själv ansöker om att få en god man. Om personen inte kan uttrycka sin mening krävs ett läkarintyg som visar att han eller hon inte kan uttrycka sin åsikt.

Hur mycket får en förvaltare bestämma?

Det som händer när någon blir förordnad en förvaltare är att förvaltaren får ensam rätt att bestämma över de områden som uppdraget omfattar, medan huvudmannen (i detta fall du) inte längre har möjlighet att bestämma över dessa områden utan godkännande från förvaltaren (11 kap 9-10 § föräldrabalken).

Vad är skillnaden mellan förmyndare god man och förvaltare?

Den avgörande skillnaden är att en god man är ett biträde åt huvudmannen som har kvar sin rättshandlingsförmåga. En förvaltare har, inom ramen för sitt förordnande, ensam behörighet att företa rättshandlingar för huvudmannens räkning, utan inhämtande av dennes samtycke.

Share this post