Blogga

Vart finns det mest uran i varlden?

Vart finns det mest uran i världen?

Kanada och Australien är de största uranproducenterna, men uran bryts även i Namibia, Sydafrika, Kazakstan, Uzbekistan och Ryssland. Sverige importerar cirka 1500 ton uran per år. Merparten av det uran vi använder i Sverige kommer från Australien och Kanada.

Hur mycket uran köper Sverige från Ryssland?

Svensk kärnkraft är beroende av uran som bränsle. Vi har i Sverige valt att inte exploatera de uranfyndigheter som faktiskt finns inom våra gränser. Vår svenska kärnkraftsindustri köper i stället uran från i huvudsak tre områden: Australien, Kanada och Ryssland. Ungefär 40% av uranet kommer från Ryssland.

Varifrån kommer kärnbränslet?

Uran är det ämne som används som kärnbränsle i de flesta kärnkraftreaktorer i världen, och i alla svenska reaktorer. Det är en lång process från brytning av uranmalmen tills det utbrända bränslet hamnar i ett slutförvar i Sverige. Processen går via anrikning, bränsletillverkning och reaktordrift.

Vilka länder säljer uran?

Kanada, Kazakstan, och Australien är de tre största producenterna och står tillsammans för 59% av världsproduktionen av uran. Andra viktiga länder som producerar mer än 1000 ton uran per år Namibia, Ryssland, Niger, Uzbekistan och USA.

Vad händer med en atomkärna hos uran 235 vid fission?

Atomkärnorna sönderfaller så att det bildas en ny kärna av ett annat grundämne. Radioaktiva grundämnens atomkärnor utsänder bland annat alfastrålar och betastrålar.

Hur mycket uran från Ryssland?

Rysslands andel av det utvunna uranet i världen är ganska lågt (ca 6% 2020), men de återanrikar uranrester från tidigare anrikning (så kallad tail) vilket ökat deras försäljning i förhållande till hur mycket de bryter.

Hur mycket uran har vi i Sverige?

I Sverige finns de största sammanhängande uranfyndigheterna i Billingen i Västergötland med en genomsnittlig utanhalt på 300 gram uran per ton malm, dvs 0,03 procent. I urbergsmalm i Norrland kan det finnas begränsade områden med upp till 1 000 gram uran per ton malm (0,1 procent).

Share this post