Rekommendationer

Hur manga sexualbrott anmals?

Hur många sexualbrott anmäls?

Brå:s statistik visar att cirka 18 000 sexualbrott polisanmäls varje år. Av dessa är 3 000 våldtäkter på barn mellan 0 och 17 år. Lika många, 3 000 våldtäkter, anmäls av vuxna varje år. De siffror som finns tyder helt enkelt på att ett barn löper tre gånger så stor risk att våldtas som en vuxen.

Vad är övergrepp i vården?

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO, 2002) innefattar begreppet övergrepp mot äldre fysiska, psykiska, emotionella, finansiella och sexuella övergrepp likväl som avsiktlig och oavsiktlig försummelse.

Vad är sexuella trakasserier?

Vad är sexuella trakasserier? Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, inbjudningar och anspelningar.

Vad är psykisk misshandel?

Precis som med fysiskt våld handlar psykisk våld om makt och kontroll. Men istället för att slå och sparka, använder personen som misshandlar olika metoder för att förolämpa, kritisera, skrämma, hota, förlöjliga, underminera, manipulera och straffa.

Vad leder sexuella trakasserier till?

Sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan ge långvariga negativa effekter på den psykiska hälsan. Ångest, depression, posttraumatiskt stressyndrom, ätstörningar och missbruk är exempel på sjukdomar som trakasserierna kan leda till.

Vad ska man göra om man blir tafsad?

Kontakta en chef, arbetsgivaren eller skyddsombudet om trakasserierna händer på ditt jobb. Kontakta diskrimineringsombudsmannen om du har sagt till chefen, men trakasserierna fortsätter. Det är viktigt att anmäla. Personen som utsätter dig för sexuella trakasserier, utsätter kanske också andra personer.

Var går gränsen för trakasserier?

Det står att trakasserier avser ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna: kön. könsöverskridande identitet eller uttryck. etnisk tillhörighet.

Share this post