Innehållsförteckning
Hur bestäms gränser kring en fastighet?
Fastighetsgränsen är skiljelinjen mellan fastigheter. Den går mellan de gränspunkter som vanligtvis beslutats vid en lantmäteriförrättning, markerats genom gränsmarkeringar på marken och redovisats på kartan. Fastighetsgränser och gränsmärken har stor betydelse för markens användning och ofta för grannsämjan.
Vad är Oskadlighetsprövning?
När regleringen är väsentligen utan betydelse för någon rättsägare krävs inte medgivande från denne. Även vid en fastighetsreglering kan det således ske en s.k. oskadlighetsprövning (se 5 kap. 16 § fastighetsbildningslagen).
Hur förhåller sig fastighetsbildning och fastighetsreglering till varandra?
1 § Fastighetsbildning sker såsom fastighetsreglering, om den avser ombildning av fastigheter, och såsom avstyckning, klyvning eller sammanläggning, om den avser nybildning av fastighet. 2 § Fråga om fastighetsbildning prövas vid förrättning.
Vilka generella villkor enligt FBL behöver man fundera över när man bedömer om en fastighet kan bli lämplig för sitt ändamål?
1 § Fastighetsbildning ska ske så att varje fastighet som nybildas eller ombildas blir med hänsyn till belägenhet, omfång och övriga förutsättningar varaktigt lämpad för sitt ändamål. Härvid ska särskilt beaktas att fastigheten får en lämplig utformning och tillgång till behövliga vägar utanför sitt område.
Vad menas med Sämjedelning?
Sämjedelning är en sorts privat jorddelning genom vilken markens indelning i fastigheter avsågs att förändras. Sämjedelning är i dag utan verkan. Det krävs numera en myndighets beslut för att permanent ändra fastighetsindelningen. Fastighetsbildning sker normalt genom lantmäteriförrättning.
Vad är en samfällighet?
En samfällighet är ett mark- eller vattenområde, utrymme eller fiske som tillhör flera fastigheter gemensamt. Andra typer av samfälligheter finns också, till exempel anläggningssamfällighet, vägsamfällighet och markavvattningssamfällighet.
Varför fastighetsreglering?
Fastighetsreglering har kommit att användas som ett substitut till ett vanligt fastighetsköp. Små, men ibland även stora markområden, överförs ensidigt från en fastighet till en annan med grund i en överenskommelse. Anledningen till detta är att slippa undan stämpelskatten som finns vid ett vanligt fastighetsköp.
Vad reglerar fastighetsbildningslagen och Plan och bygglagen och hur förhåller de sig till varandra?
Lag (2015:668) . Inom ett område med detaljplan eller områdesbestämmelser får fastighetsbildning inte ske i strid mot planen eller bestämmelserna. Om syftet med planen eller bestämmelserna inte motverkas, får dock mindre avvikelser göras.
Vad är ersättningsbeslut?
Vi fattar ett ersättningsbeslut om sakägarna ska betala pengar till varandra. Vi fattar beslut om från vilken dag förändringarna ska gälla då t ex mark byter ägare, servitut tillkommer osv. Det sista beslut som vi fattar är ett avslutningsbeslut för att tydliggöra att vi har avslutat lantmäteriförrättningen.
Vad gäller servitut?
Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg eller brunn med mera. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten. Ett servitut gäller i regel tills vidare och har inget slutdatum.