Innehållsförteckning
Hur bildas Stenplaneter?
Förtätningen skedde kraftigast i mitten av molnet där solen bildades. Stoftpartiklar i molnets yttre delar genomgick långa kollisionsskeden och växte på så sätt till sten- och gasplaneter.
Vad är gemensamt för Jätteplaneterna?
En gasjätte (även kallad jätteplanet eller gasplanet) är en typ av planet som mestadels består av gasformig eller flytande materia. Gasjättar kan ändå ha en fast kärna, men det finns ingen väldefinierad fasövergång som exempelvis den mellan jordens atmosfär och jordmantel.
Tung och tät materia stannar nära molnets mitt och formar stenplaneter. Lättare materia söker sig till molnets utkanter och bildar gasplaneter.
Vad är de fyra planeterna i solsystemet?
Merkurius, Venus, jorden och Mars räknas som de inre planeterna och de yttre utgörs av Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. De fyra yttre planeterna är gasplaneter och kallas ibland för gasjättar. Pluto, som länge räknades som den nionde planeten i solsystemet, klassificeras sedan 2006 som en dvärgplanet. Planeter, montage från NASA
Vilka planeter är större än stenplaneterna?
De fyra mindre inre planeterna är Merkurius, Venus, jorden och Mars, vilka kallas stenplaneterna och som mest består av sten och metall. De fyra yttre planeterna är Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus som kallas gasjättarna och som mestadels består av väte och helium och är mycket tyngre och större än stenplaneterna.
Vad är det vardagliga namnet på vårt planetsystem?
Solsystemet är det vardagliga namnet på vårt planetsystem där bland annat solen, jorden och månen ingår. Det består av solen och de himlakroppar som den binder till sig genom sin gravitation och har sitt ursprung i en gravitationell kollaps av ett gigantiskt gas- och stoftmoln för 4,5 miljarder år sedan.
Har solsystemet åtta kända planeter?
Genom denna definition har solsystemet åtta kända planeter: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Pluto når inte upp till denna definition då den inte har rensat det omgivande Kuiperbältet från andra mindre himlakroppar.