Frågor

Vad kravs for skyddad folkbokforing?

Vad krävs för skyddad folkbokföring?

Du ansöker om skyddad folkbokföring hos Skatteverket. Har du frågor ska du kontakta ditt lokala skattekontor. För att få skyddad folkbokföring bör du ha ett intyg från till exempel polisen eller Socialtjänsten.

Hur länge kan man ha skyddad identitet?

Skatteverket beslutar och beslutet gäller i treårsperioder. Omständigheterna ska motsvara dem som står i lagen om besöksförbud. Fingerade personuppgifter innebär att personen får en helt ny identitet (nytt namn och personnummer). Detta beslutas av Polismyndigheten och kan överklagas till Stockholms tingsrätt.

Hur många har skyddad folkbokföring?

Antalet personer som har skyddade personuppgifter har nästan fördubblats de senaste tio åren. Den vanligaste orsaken är våld i nära relation. – Det har blivit värre under pandemin, säger Ingegerd Widell på Skatteverket. Idag lever 23 938 personer med skyddade personuppgifter i Sverige.

Hur länge har man sekretessmarkering?

Vad gäller när sekretessmarkeringen upphör? En sekretessmarkering är den minst ingripande formen av skydd av personuppgifter och regleras i 5 kap. 5 § OSL. I vanliga fall gäller denna i två år, men möjlighet att ansöka om förlängning finns.

Hur många människor lever med skyddad identitet i Sverige?

I Sverige är majoriteten av de som lever med skyddade personuppgifter kvinnor och enligt en rapport från Skatteverket i maj 2020 var det 21 089 personer som levde med skyddade personuppgifter i Sverige och 59,2 procent av dem var kvinnor (Personlig kommunikation, 15 maj 2020).

Hur många personer har skyddad identitet i Sverige?

Antalet har ökat med hela 165 procent sedan 1993 då Skatteverket började föra statistik. Förra året var siffran uppe i 14 390 personer som lever med skyddade personuppgifter; cirka 60 procent var flickor eller kvinnor. För 23 år sedan hade endast 4 703 personer skyddad identitet i Sverige.

Share this post