Allmänning

Hur har datorn paverkat vart samhalle?

Hur har datorn påverkat vårt samhälle?

Nu blir det allt tydligare att det som händer stöper om hela samhället: Sociala medier påverkar våra relationer, andra förutsättningar för handel skapar tjänster inom den så kallade delningsekonomin och möjligheterna att bearbeta stora mängder information ger nya svar till både företag och forskare.

Vad menas med digitala medier?

”Digitala medier” avser i detta sammanhang nya massmedier som är tillgängliga via Internet, dator eller mobiltelefon.

Nästan allt styrs och hanteras via datorer idag, vilket har gjort samhället mer effektivt och i många fall även mer miljövänligt. Det finns mycket positivt med datorer, internet och deras funktion i våra liv, t. ex: Lättillgänglig information över hela världen.

Hur påverkade mikrodatorer samhället?

Utvecklingen medförde att man under 1970-talet kunde integrera datorns delar till en enhet som fick plats på skrivbordet. Begreppet mikrodator var fött. På kontoren och i industrin kom den att överta terminalens roll. Länge var den alltför dyr för att köpas av privatpersoner.

Vad har datorn hjälpt oss med?

Från den första generationens datorer fram till dagens datorer har sättet vi använder datorerna förändrats fundamentalt. Datorerna har fått ett grafiskt och mer användarvänligt gränssnitt, teknik som tidigare bara kunde nyttjas av utbildade ingenjörer kan nu användas av vem som helst.

Vad är dåligt med datorer?

Några av nackdelarna med att inte använda internet var att man missar information, att det är svårt att betala räkningar och hitta fakta samt att man missar kontakter. Andra nackdelar är att man går miste om allt som finns på internet, till exempel dagstidningar och SVT Play.

Vad har datorn betytt för annan teknisk utveckling?

Ökad automatisering och datorisering i samhället innebär att större hänsyn behöver tas till människans samspel med tekniken. Vi möter ny teknologi i både yrkeslivet och hemmet vilket skapar ett ökat behov av användarvänlighet vid utformning av maskiner, produkter och arbetsplatser.

Hur mycket kostade den första datorn?

Den 12 augusti 1981 lanserades IBM PC, den första persondatorn från IBM. Den hade ungefär en tusendel så mycket internminne som en dator idag (64 kilobyte mot dagens 64 megabyte). Datorn kostade 2665 dollar, omräknat i dagens penningvärde ungefär 4000 dollar (motsvarar drygt 30.000 Skr).

Vad är fördelar och nackdelar med datorer?

Med hjälp av en egen dator kan man skärma av oljud genom hörlurar och samtidigt lära sig i sin egen takt. Många ämnen går att lära ut helt eller delvis med hjälp av appar och program till datorer. Detta gör det möjligt att ställa in olika svårighetsgrad beroende på eleven. En stor fördel.

Hur miljövänligt är en dator?

Det är när det slarvas med produktion och återvinning som datorer utgör störst fara mot miljön. En studie Greenpeace gjort visar att grund- och avloppsvatten i industriområden där datorer tillverkas i Kina, Mexiko, Thailand och Filippinerna, innehåller spår av bromerade flamskyddsmedel och plastmjukgörande ftalater.

Vilka nackdelar och fördelar finns det med internet?

Internet är en naturlig del av våra liv, och bidrar bland annat till att vi kan hitta korrekt information inom några sekunder, nyttja underhållningstjänster såsom Netflix samt SVT Play samt använda kommunikationsappar likt Facebook Messenger. Men det finns även nackdelar, likt förlust av integritet samt piratkopiering.

Hur har internet förändrat världen?

Internet har också påverkat det vardagliga livet genom att det på ett enklare, snabbare och smidigare sätt går att få kontakt med andra personer. Tiden då människor umgås har ökat tack vare internet, eftersom det används för att arrangera riktiga möten.

Share this post