Frågor

Vad menas med konkurrenskraftig lon?

Vad menas med konkurrenskraftig lön?

– Att företagets resultat är bättre har ingen koppling till lönen. Vi ska ha marknadsmässiga löner. Ersättningen ska vara rätt för det jobb vi gör. Lönen ska också vara konkurrenskraftig så att vi kan locka till oss rätt folk.

Hur går det till att bestämma lönen för en befattningshavare?

När en chef på ett företag eller en arbetsplats sätter lönen för en medarbetare brukar man säga att tre faktorer är viktiga: hur väl arbetet är utfört, vilken kompetens som krävs för arbetet samt hur stor tillgången är på personer med liknande kompetens.

Vad är en rättvis lön?

Vad är rättvisa löner enligt dig? – En lön som sätts individuellt, utifrån dels företagets förutsättningar, dels varje individs kompetens och bidrag till verksamheten. Alla, chefer och medarbetare, ska veta på vilka grunder lönen sätts och vad man ska göra för att kunna påverka lönesättningen.

Vad innebär företagsledande ställning?

En företagsledande ställning innebär att den anställde har en särskild förtroendeställning och utgör en förlängning av arbetsgivaren. Arbetsuppgifterna brukar vara förenade med stort ansvar och stor självständighet.

Är lönesättningen i Sverige rättvis?

Den mesta forskningen kring rättvisa i samband med lönesättning fokuserar enbart på medarbetarnas upplevelse. I regel är slutsatsen att medarbetare som upplever processen som rättvis har en mer positiv attityd till sitt jobb och sin organisation, samt att de presterar bättre och är mer benägna att stanna.

När har man rätt till månadslön?

Varje år ska du få en löneökning som speglar din arbetsinsats och det ska finnas tydliga lönekriterier. Arbetsgivaren bestämmer själv om du får timlön eller månadslön. Du har rätt till månadslön om du jobbar mer än 40 % i tre månader.

Kan en VD få sparken?

Som vd eller chef i företagsledande ställning omfattas du inte av lagen om anställningsskydd, LAS, och normalt inte heller av kollektivavtal. Därför är det extra viktigt att du avtalar med din arbetsgivare om till exempel ditt ekonomiska skydd vid uppsägning, och din rätt till pension och försäkringar.

Share this post