Blogga

Vem betalar ut milersattning?

Vem betalar ut milersättning?

Begreppen milersättning och bilersättning betyder samma sak och innebär att när du reser med egen bil i tjänsten kan din arbetsgivare betala ut en skattefri milersättning till dig genom ett traktamente eller kostnadsersättning. Om du inte har fått ersättning från arbetsgivaren kan du göra avdrag i din deklaration.

Vad betalar man i skatt på reseersättning?

Reseersättning är en kostnadsersättning från arbetsgivaren till den anställde i samband med tjänsteresor. Ersättningen är skattefri om inte schablonbeloppen överskrids. Reseersättningen ska betalas ut i god tid så att den anställde inte ska belastas i sin vanliga ekonomi.

Hur mycket är den skattepliktiga Milersättningen?

När du reser med bil i tjänsten och betalar drivmedlet på egen hand kan arbetsgivaren betala skattefri bilersättning enligt följande: 18:50 kr per mil för egen bil (oavsett drivmedel) 6:50 kr per mil för förmånsbil, tjänstebil om den går på diesel.

Hur man deklarerar bensin?

För bilresor är det möjligt att dra av 18,50 kronor per mil. Om du har förmånsbil är avdraget 9,50 kronor för bensindrivna bilar, ladd hybrider och elbilar och 6,50 kronor för dieselbilar. För att du ska ha rätt till avdraget ska sträckan du reser vara minst fem kilometer.

Måste arbetsgivaren betala milersättning?

Egen bil i tjänsten Om du har använt egen bil för tjänsteresor kan arbetsgivaren betala en skattefri bilersättning med 18,50 kronor per mil. Har du fått en högre ersättning ska du deklarera det överskjutande beloppet som lön. Har du fått en lägre ersättning än 18,50 kronor, ska du ta upp ersättningen i deklarationen.

När blev reseavdraget 18 50?

Ändringar av den skattefria bilersättningen sker däremot inte lika regelbundet utan mera sporadiskt. Senast skedde det alltså 2007 från 18 kronor till 18,50 och dessförinnan ändrades beloppet 2005 från 17 till 18 kronor och 2004 från 16 till 17 kronor.

Share this post