Blogga

Vad upptackte Euklides?

Vad upptäckte Euklides?

Klassisk geometri fokuserade på geometrisk konstruktion. Geometrin revolutionerades av den grekiske matematikern Euklides, som introducerade matematisk stränghet och den axiomatiska metoden, som fortfarande används. Hans bok, Elementa, anses allmänt var den mest inflytelserikaläroboken någonsin.

Vad gjorde Euklides?

Euklides mest kända verk är Stoicheia, eller Elementa på latin. I den sammanfattade han all den då kända geometriska kunskapen. Verket är delat i 13 böcker, av vilka de sex första handlar om planfigurer och deras egenskaper, de tre följande om talteori och de fyra som återstår om irrationella tal och rymdgeometri.

Vad är Thales sats?

Ett enkelt sätt att konstruera en rätvinklig triangel, är att använda Thales sats. Thales sats säger att om en sida i en triangel ligger längs en cirkels diameter, och om det tredje hörnet också ligger på cirkeln, så är vinkeln vid det tredje hörnet en rät vinkel.

Vad betyder Euklidiskt?

Euklidisk kan beskrivas som ”(matematik) som överenstämmer med euklides geometri, speciellt en geometri som uppfyller parallellpostulatet”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av euklidisk samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

Vad är grekernas viktigaste bidrag till matematiken?

Grekerna utvecklade även logiken och den deduktiva bevisföringen. En stor del av antikens kända matematiska resultat och metoder sammanfattades cirka 300 f.Kr. av Euklides i verket Elementa. Under det efterföljande årtusendet levde matematiken vidare i arabvärlden, Indien och Kina.

Vem kom på geometri?

Den tidigaste geometrin Till exempel kände både egyptierna och babylonierna till Pythagoras sats omkring 1 500 år före Pythagoras. På senare tid har man gjort upptäckter som visar att babylonierna kan ha upptäckt astronomisk geometri 1400 år före europeerna.

Vad är en geometri?

Geometri är det område inom matematiken som handlar om hur saker ser ut, alltså former, storlek och placering. Ordet geometri kommer från grekiskans geo och metron, vilka betyder jord respektive mätning, och en stor del av geometri går ut på att bestämma längder och vinklar genom att hitta samband mellan dem.

Share this post