Rekommendationer

Nar ar det krav pa elektronisk personalliggare?

När är det krav på elektronisk personalliggare?

Personalliggare i byggbranschen Sedan den 1 januari 2016 är det obligatoriskt med elektronisk personalliggare på de flesta byggarbetsplatser i Sverige. Alla företag och personer som deltar i byggverksamheten ska registreras i personalliggaren.

Hur länge ska en personalliggare sparas?

Du måste spara personalliggaren i två år efter utgången av det kalenderår då ditt beskattningsår gått ut.

Vad kostar en personalliggare?

Även om reglerna för personalliggare bara talar om elektronisk registrering med journalföring och kryptering ses ID06-kortet som den i dag bästa lösningen för framtiden. – Ett ID-06-kort kostar bara några hundralappar och ger dina anställda tillträde till de allra flesta byggarbetsplatser.

Var går gränsen för personalliggare?

Utförs arbetet på en byggarbetsplats? Om kostnaderna vid senare tidpunkt visar sig överstiga 4 basbelopp (ca 180.000kr) ska anmälan av byggarbetsplatsen göras vid denna tidpunkt. Såväl material som arbete ska inkluderas i kostnaden. En byggarbetsplats är en plats där byggverksamhet bedrivs.

Vad är id6?

Syftet med den legitimationsplikt och närvaroregistrering som följer av ID06 är att försvåra svartarbete och annan ekonomisk brottslighet och därmed stärka den sunda konkurrensen. Systemet bidrar också till att förenkla säkerhetsarbetet på arbetsplatsen.

Måste ägare skriva in sig i personalliggaren?

Personalliggaren är återigen en het potatis. Samtidigt som den börjar omfatta fler branscher 1 juli så införs nya regler. Nu ska både ägare och familjemedlemmar – även de under 16 år – skriva in sig.

När behövs E liggare?

För att motverka förekomsten av svartarbete och för att få en sundare konkurrens inom bygg införs från och med den 1 januari 2016 krav på att använda en elektronisk personalliggare vid byggen. Lagen omfattar de flesta byggen där byggherren inte är en privatperson.

Vem ska anmäla byggarbetsplats?

Du som är byggherre ska anmäla varje byggarbetsplats till Skatteverket innan byggverksamheten påbörjas.

Share this post