Rekommendationer

Hur ska vi hjalpas at att skapa lika rattigheter och mojligheter pa arbetsmarknaden?

Hur ska vi hjälpas åt att skapa lika rättigheter och möjligheter på arbetsmarknaden?

En grundläggande förutsättning för arbetet är att ha tillgång till könsuppdelad statistik. Vår statistik finns tillgänglig för alla, på så sätt kan vi även bidra till andras arbete med jämställdhet på arbetsmarknaden. Våra rapporter innehåller ofta ett jämställdhetsperspektiv.

Hur kan vi arbeta för att behandla alla lika på en arbetsplats?

Alla arbetsgivare måste bedriva ett aktivt arbete med att främja lika rättigheter och möjligheter och förebygga diskriminering. Det görs i samverkan med representanter för arbetstagarna. Oftast innebär det tillsammans med Unionen eller andra fackliga organisationer på arbetsplatsen.

Hur löser män löneskillnaderna?

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män kan utrotas på mindre än tio år. Lösningen: en extra procentenhet om året till alla arbetarkvinnor och två procentenheter extra om året till tjänstemannakvinnor.

Vad kan män göra för att skapa en mer jämställd arbetsmarknad?

5 tips för en mer jämställd arbetsplats

  1. Motverka härskartekniker.
  2. Arbeta med synliggörande.
  3. Gör det lättare att kombinera arbete och föräldraskap.
  4. Var med och påverka.
  5. Anordna ett seminarium.

Hur kan man arbeta med likabehandling?

Likabehandling innebär att alla människor ska ha samma möjligheter till utbildning, jobb och service oavsett deras kön, ålder, ursprung, religion, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Att arbeta med likabehandlingsfrågor i arbetslivet är positivt på många sätt.

Hur kan man arbeta med lika behandling i pedagogisk verksamhet?

Likabehandlingsplanen har uppkommit för att ingen ska behöva känna sig diskriminerad eller kränkt på förskolan/skolan. Alla har samma rättigheter och värde oavsett kön, kultur, bakgrund, sexuell läggning, religion eller funktionshinder.

Vilka sektorer arbetar man inom i Sverige?

Cirka 70% av alla anställda arbetar i den privata sektorn. Den offentliga sektorn ägs av stat, kommuner och landsting….Arbetsgivare och arbetstagare

  • LO (Landsorganisationen i Sverige)
  • TCO (Tjänstemännens centralorganisation)
  • SACO (Sveriges akademikers centralorganisation)

Vad menas med aktiva åtgärder?

Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. Arbetsgivaren ska arbeta med aktiva åtgärder enligt diskrimineringslagen.

Vad innebär aktiva åtgärder?

1 § Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och på annat sätt verka för lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell …

Share this post