Frågor

Vad ska man gora med Orkidens Luftrotter?

Vad ska man göra med Orkidens Luftrötter?

Luftrötterna som ofta växer utanför krukan hjälper orkidén att ta upp solljus, men rötter som blir torra och bruna kan man klippa bort. Passa gärna på att beskära dåliga rötter vid omplantering.

Kan man klippa bort rötterna på Monstera?

Spraya gärna bladen några gånger i veckan, och var extra noga med detta under den torra kalla vinterperioden. Får din Monstera väldigt mycket luftrötter går det att ta klippa bort några eller leda de ner i jorden i krukan.

Vad är en Luftrot?

rot som utvecklas i luften från grenar eller stammar. Hos vissa tropiska epifyter fungerar luftrötterna som vattenupptagare.

Hur fungerar Luftrötter?

Rot kallas den del av en växt som förankrar växten till marken. Förutom att ge växten stadga fungerar rötterna även som upptagare av markvatten och växtnäringsämnen ur jorden. Vissa växter har även så kallade luftrötter (se lianer). Hos tvåhjärtbladiga växter består rotsystemet av en huvudrot (pålrot) med sidorötter.

Hur ska man klippa orkidéer?

När blomningen är över ska man vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Nya knoppar kan bildas längs den gamla stängeln om den fortfarande är grön. Torkar blomstängeln bara delvis i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten sitta kvar.

Hur sköter man orkidéer i kruka?

Skötsel av orkidé

  1. Ställ blomman i en hink med rumstempererat vatten tills den är genomdränkt.
  2. Lyft upp orkidén och låt den rinna av.
  3. Innan du placerar tillbaka växten, fyll krukan med dekorationssten och häll sedan i vatten upp till stenarnas kant. Det ger hög luftfuktighet som orkidén gillar.

Hur får man rötter på Monstera?

När du tar en stickling från Monsteran så kapar du där det grenar sig och ser till att få med en liten luftrot, eller där det finns ett anlag för en luftrot. Placera i vatten för att roten ska utvecklas.

Vad ska man göra med Luftrötter på Monstera?

Så luftrötterna då, vad tar man sig till med dem? Luftrötterna hämtar upp syre till växten så det är bra om man låter några av dem vara kvar och hänga fritt medan de som har blivit lite för långa eller är allmänt i vägen kan man leda ner i växten eller beskära.

Hur stötta upp Monstera?

Om du inte stöttar upp växten med växtpinnar kommer den växa yvigt och få grenar och blad hit och dit. Detta är väldigt vackert och något många gillar. Men om du har ont om plats hemma kan det vara bättre att stötta upp växten så att den växer upprätt. Monstera är flerårig och kan bli väldigt stor.

Hur mycket kostar en orkidé?

En snygg och välvuxen Orkidé kostar runt 200 kronor, men priserna varierar både uppåt och nedåt. Det är viktigt att du inte tittar enbart på priset när du väljer vilken Orkidé du ska köpa.

Hur länge blommar en orkidé?

Varje blomma håller i 1–2 månader och med lite tur kan man få den att blomma 2–3 gånger om året. Namnet phalaenopsis kommer från grekiskan och betyder likt en nattfjäril.

Share this post