Allmänning

Vad ar en bra medborgare?

Vad är en bra medborgare?

En medborgare i ett senmodernt samhälle förväntas tänka självständigt kring och ha förmåga att delta i politiska processer på såväl lokal, nationell som global nivå.

Vad menas med samhällsmedborgare?

Med samhällsmedborgare menas här alla som är bosatta i Sverige. Alla samhällsmedborgare har rättigheter som är viktiga för demokratin som till exempel yttrandefrihet och frihet att vara med i organisationer. Alla samhällsmedborgare har rätt att inte bli diskriminerade.

Var står det om mål och riktlinjer för skolans verksamhet?

samarbeta med hemmen i elevernas fostran och klargöra skolans normer och regler som en grund för arbetet och för samarbete. Skolan ska ansvara för att eleverna inhämtar och utvecklar sådana kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Dessa ger också en grund för fortsatt utbildning.

Vad är svenska medborgarskapslagen?

Den svenska medborgarskapslagen grundar sig på härstamningsprincipen, det vill säga att det är föräldrarnas medborgarskap som avgör vilket medborgarskap deras barn får. Man kan bli svensk medborgare genom födelse, adoption, förälders giftermål (legitimation) eller ansökan (naturalisation).

Vad är medborgarskapet och medborgarrätten?

Medborgarskapet eller medborgarrätten (latin ”ius civitatis”), innebär i vidsträckt bemärkelse att en person har rättslig samhörighet med en stat och dess befolkning eftersom han är en del av den. Den rättsliga samhörigheten har två sidor, en yttre, folkrättslig, och en inre, statsrättslig.

Vad innebär ett flerfaldigt medborgarskap?

Flerfaldigt (dubbelt) medborgarskap Både Finland och Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. En finsk medborgare som blir eller har blivit svensk medborgare 1.6.2003 eller senare, förlorar inte sitt finska medborgarskap.

Vilka egenskaper bör en demokratisk medborgare ha?

De demokratiska värden som lyfts fram av Skolverket och som finns med i Gy11 är “människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor” (Skolverket, 2011 s. 5).

Vad innebär det att vara medborgare?

Som medborgare avses i modernt språk en person som har fulla politiska och sociala rättigheter och skyldigheter i en stat. Rätten till medborgarskap baseras vanligen på en av två principer: Jus sanguinis, ”blodets princip”: en person får sitt medborgarskap enligt sina föräldrars medborgarskap.

Vad innebär det att vara medborgare i EU?

Alla som är medborgare i ett EU-land är också unionsmedborgare i EU, så kallade EU-medborgare. Med EU-medborgarskapet följer en rad rättigheter. Som EU-medborgare kan du bland annat rösta fram de politiker som ska sitta i Europaparlamentet. Du kan också resa fritt eller arbeta och studera i andra EU-länder.

Kan man som svensk ha dubbla medborgarskap?

Dubbelt eller flerfaldigt medborgarskap Sverige tillåter dubbelt medborgarskap. Dubbelt medborgarskap innebär att du är medborgare i mer än ett land. Om du blir svensk medborgare kan du behålla ditt tidigare medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter det.

Kan man ha två pass i Sverige?

Om du reser med två pass kan gränspolis och tullmyndigheter genomföra extra kontroller. Du kanske saknar in- eller utresestämpel i ett av passen. Anledningen till att du reser med två pass kan också ifrågasättas. I en del länder kan det ena passet beslagtas och du kan riskera böter.

Share this post