Ny

Ar bransleceller framtiden?

Är bränsleceller framtiden?

Längre livslängd för så kallade fastoxid-bränsleceller. Det är målet med ett nytt nordiskt forskningsprojekt som ska ge skjuts åt en koldioxidneutral elproduktion med hjälp av biobränslen. Om det inte vore för livslängden på fastoxid-bränslecellerna är de ett bra alternativ för att producera el.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med bränsleceller?

Fördelarna med bränsleceller är att de inte släpper ut något giftigt, hög effektivitet, de behöver inte laddas, man kan köra dem kontinuerligt, har inga rörliga delar, ger inget buller och ger en bra baskraft.

Hur kan bränsleceller bli framtidens lösning?

Nedan följer en lista på varför bränsleceller kan vara nyckeln till framtidens exporter.

  • Klimatneutralitet.
  • Hög energitäthet.
  • Effektivitet.
  • Kostnad.
  • Infrastruktur.
  • Säkerhet.
  • Rätt i tiden.

Är vätgasbilar framtiden?

Vätgasdrivna bilar har börjat rulla på de svenska vägarna. Nu görs också miljonsatsningar på tankstationer för vätgas vilket gör att framtiden för denna miljöbil ser ljusare ut än på länge. Ett dovt surrande är allt som hörs när bränslecellsbilen Toyota Mirai startar.

Vad släpper en vätgasbil ut?

Den lilla mängd vatten som en bränslecellsbil släpper ut är i princip samma mängd som dagens bensinbilar släpper ut. När vätgas reagerar med syre i luften bildas enbart vatten. När bensin (framförallt oktan) reagerar med syre ur luften bildas vatten och koldioxid (energi tas både från oxidering av kol och vätgas).

När kommer bränslecellsbilar?

Daimler Trucks visar upp bränslecellsdrivna lastbilen GenH2 Testerna av den nya modellen kommer att starta år 2023. Produktionen tänker Daimler Trucks inleda under andra halvan av 2020-talet.

Hur ser framtiden ut för vätgas?

Detta har gjort att intresset för fossilfri vätgas har ökat ordentligt, och att fossilfri vätgas på allvar kan börja konkurrera med fossil vätgas, och andra fossila energibärare. I Sverige, där vi har stor tillgång till fossilfri el, beräknas fossilfri vätgas vara billigare än fossil vätgas redan år 2030.

Share this post