Blogga

Vad ingar i sjukskoterskans legitimation?

Vad ingår i sjuksköterskans legitimation?

Den som ansöker om legitimation måste visa upp giltiga dokument för det yrke som ansökan gäller. Legitimationen är en kvalitetsstämpel på att aktuell person har den utbildning och den praktiska erfarenhet som krävs för att få yrkeslegitimation. Den som har legitimation får alltså använda titeln för yrket.

Vad innebär ett yrke?

Ett yrke, eller jobb, är en sysselsättning eller specialisering som en person utbildar sig till eller går i lära för, sysselsättningen eller specialiseringen ska kunna knytas till försörjning i någon form då även hobby kan vara resultatet av vidarebildningen.

Är socionom ett legitimerat yrke?

Att införa legitimation för socionomer innebär en möjlighet att höja statusen för de legitimerade yrkesutövarna, exempelvis socialsekreterare, men det innebär också en utökad möjlighet att kvalitetssäkra verksamheten och stoppa olämpliga yrkesutövare.

Vilken myndighet utfärdar legitimation?

Vanligtvis är det ett formellt intyg, ett dokument, som certifierar att man är behörig att utöva ett yrke. Myndigheter som utfärdar yrkeslegitimationer är Socialstyrelsen för hälso- och sjukvårdsyrken, Jordbruksverket för veterinärer och djursjukskötare och Skolverket för lärare.

Vad kostar SSK legitimation?

Svensk utbildning Du som har svensk sjuksköterskeexamen ska ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Ansökningsavgiften är 870 kronor och handläggningstiden är cirka tre veckor.

Hur hittar jag min Sjuksköterskelegitimation?

HOSP-registret omfattar personer som har sökt och fått legitimation för yrken på hälso- och sjukvårdens område. Huvuddelen av uppgifterna i registret kommer från hälso- och sjukvårdspersonalens egna ansökningar om legitimation. Vissa uppgifter hämtas också från ”Svensk utbildningsnomenklatur” och folkbokföringen.

Vad betyder Hosp?

Socialstyrelsen ansvarar för att föra ett register över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (HOSP-registret).

Hur får jag tag på min Sjuksköterskelegitimation?

Så ansöker du Du ansöker om ett digitalt utdrag från HOSP genom att mejla ditt namn och personnummer till [email protected].

Share this post