Ny

Vilka lander ska bidra mest till att globala malen uppfylls?

Vilka länder ska bidra mest till att globala målen uppfylls?

Regeringens ambition är att Sverige ska vara ledande i genomförandet av Globala målen – både i det nationella genomförandet och i sitt bidrag till det globala genomförandet. Här kan du läsa mer om regeringens arbete med Globala målen och Agenda 2030.

Hur många länder är med i de globala målen?

De globala målen. Den 25 september 2015 röstade alla FN:s 193 medlemsländer ja till de globala utvecklingsmålen. Målen trädde i kraft i januari 2016 och gäller alla världens länder. Målen ersatte därmed de åtta millenniemålen.

Vilka länder står bakom Agenda 2030?

Tillsammans med åtta andra länder (Brasilien, Colombia, Liberia, Sydafrika, Tanzania, Tyskland, Tunisien och Östtimor) har Sverige bildat en ”högnivågrupp” för att säkerställa att målen genomförs på alla nivåer i samhället. Gruppen träffades första gången på World Economic Forum i Davos, januari 2016.

Hur många länder har skrivit under Agenda 2030?

Den 25 september 2015 antog FN:s alla medlemsländer i generalförsamlingen den historiska resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Hittills har totalt 193 länder världen över formulerat och antagit de globala målen.

Vad står Agenda 2030 för?

Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Länderna väljer själva om och hur de vill redogöra för hur målen uppfylls. Sverige ligger i topp på världsrankingen över FN-ländernas insatser för att uppnå målen. Agenda 2030 och Globala målens övergripande princip är att ingen ska lämnas utanför.

Hur går det med globala målen?

Hur går det med de Globala målen?

  • Mål 1 i Agenda 2030 är Ingen fattigdom, och mål 2 är Ingen hunger.
  • Mål 3 i Agenda 2030 handlar om god hälsa och välbefinnande, och mål 6 utlovar rent vatten och sanitet till alla.
  • Mål 4 i Agenda 2030 handlar om att se till att alla får gå i skolan och mål 8 handlar om bra arbetsvillkor.

Share this post